'Ik zie een bevolking die de moed niet opgeeft'

 

Sonja is noodhulpexpert in Zuid-Soedan en DR Congo. De komende jaren staat haar werk in het teken van de leidinggevende rol van Red een Kind binnen de Dutch Relief Alliance (DRA) in Zuid-Soedan.

Zuid-Soedan, dat ruim vijftien keer zo groot is als Nederland, is geen onbekend land voor Sonja. Ze heeft in de hoofdstad Juba gewoond, alle regio’s bezocht en reist er nog regelmatig heen. “Zuid-Soedan is een land met een enorm rijke en warme cultuur. Mensen zorgen voor elkaar en zíen elkaar. In Nederland zeggen we vaak ‘Hoi, hoe gaat het?’ om er vervolgens overheen te denderen met vragen over ons werk. In Zuid-Soedan praat je eerst vijftien minuten over jóu. Hoe is het met jou, met je kinderen, je zus… Dat vind ik prachtig.


Niet afhankelijk blijven

Zuid-Soedan zelf is groot en verdeeld. In 2011 is het land onafhankelijk geworden, maar woeden er ook talloze interne conflicten met miljoenen vluchtelingen en armoede als gevolg. Ik zie dat mensen trauma’s met zich meedragen. En ik zie sterke mensen. Een bevolking die de moed niet opgeeft, trots is op het land en niet afhankelijk wil blijven van hulp van buitenaf.

Mogelijkheden
In het werk van Red een Kind staat het kind centraal. Dit betekent niet dat we ons alleen richten op onderwijs. Ons werk richt zich op de héle gemeenschap, het dorp waar het kind opgroeit. Waar we mee beginnen, is praten met de leiders van de gemeenschap. We proberen te achterhalen wat de gemeenschap nodig heeft en wat ze zélf willen. Je kunt eten uitdelen of een school neerzetten, maar eten is na een tijdje weer op en zonder goede leraren heb je geen goed onderwijs. Het gaat niet om Red een Kind, wat wij willen of wat ik wil; we bieden mogelijkheden.
Als ouders graag willen dat hun kinderen naar school kunnen, helpen wij bij de bouw van een school en het opleiden van leraren. Als zij graag meer en beter eten willen verbouwen, delen we onze landbouwexpertise. En uiteindelijk wil elke ouder hetzelfde: zélf voor je kinderen kunnen zorgen. Die waardigheid teruggeven: daar zit de impact van ons werk en daar zet ik mij graag voor in.”

Samen werken aan humanitaire hulp
Red een Kind heeft vanaf 2024 tot 2026 namens de Dutch Relief Alliance (DRA) de leiding in Zuid-Soedan, waar ze leiding mag geven aan een consortium van zeven internationale en negen Zuid-Soedanese organisaties. Samen met deze organisaties wil Red een Kind er alles aan doen om verschil te maken voor de mensen in Zuid-Soedan die honger lijden, geen drinkwater hebben en die in onveilige situaties moeten leven met hun gezinnen.

De DRA wordt gefinancierd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hiernaast financiert Red een Kind vanuit het Noodfonds projecten in onder andere Pibor. Meer weten?

 

Hier lees je alles over Pibor en het Noodfonds

Delen?