Het advies: thuis blijven! Maar wat als je huis een plek vol gebreken is?

De impact van corona voor Kenia? In Kenia betekent thuisblijven voor veel kinderen geen gezondheidsdiensten, schoon water en niet kunnen leren. Terug naar huis, naar een plek vol gebreken. “Er wordt toevlucht gezocht bij de Heer,” vertelt Jane. Zij woont in Kenia en werkt als communicatieadviseur voor Red een Kind. Zij vertelt ons haar verhaal.

Als je een filmliefhebber bent, heb je vast films gezien over vrijdag de dertiende. Zo niet, dan ken je waarschijnlijk wel de grimmige horrorverhalen die bij deze datum horen. Het ongeluk dat bij deze datum past, kon niet beter getimed worden…. “Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het eerste geval van het coronavirus in Kenia bevestigd,” zei de staatssecretaris van Volksgezondheid. Een week later is een Keniaanse man gedood door een groep dorpelingen, omdat hij hoestte en ‘coronavirus-symptomen’ vertoonde. Angst en paniek nemen het verstand over.

Ik neem je graag mee terug naar het moment vóór het nieuwe coronavirus iets was om je zorgen over te maken in Kenia. Op 12 maart 2020 waren we met vier collega’s onderweg naar Migori County (West-Kenia) voor werk. Omdat het een rit was die acht uur zou duren, deelden we onze meegebrachte snacks, stopten we bij wegrestaurants voor maaltijden en letten we niet extra op onze hygiëne. Het was een dag als alle andere.

Niet in China en andere delen van de wereld, waar ze berichten deelden over corona en de zelfs dodelijke afloop hiervan. Verschillende verhalen gingen rond. ‘Corona overleeft niet op hete, vochtige plekken en Afrikaanse en jonge mensen kunnen het niet oplopen, dus Afrika is de veiligste plek om te zijn’. Toch? Fout! En hoe fout deze mythes waren, daar kwamen we nog geen 24 uur later achter. Het was niet de vraag ‘of’ het virus zou rondgaan, maar ‘wanneer’. We wisten nog weinig van het coronavirus, behalve wat we in internationale media lazen. De bubbel waarin we leefden werd in stand gehouden door de summiere informatie vanuit de overheid en rondgaande mythes.  Maar die bubbel barstte op vrijdag 13 maart 2020 uit elkaar: een Keniaan werd positief getest op het coronavirus en (minimaal) vijftien anderen waren besmet, waaronder ook iemand van twintig jaar.  De afstand naar Afrika had ons enige tijd gegeven om ons voor te bereiden, maar hoe klaar waren we echt? De gevolgen hiervan en manieren waarop overheidsfunctionarissen probeerden de spreiding van het virus in te dammen, veranderden ons leven drastisch.

 

Alle scholen werden onmiddelijk gesloten.  De realiteit is dat de meeste kinderen naar huis gaan, naar een plek vol gebreken. Een dorp met gebrek aan basisbehoeften, gezondheidsdiensten, schoon water en informatie. Kinderen kunnen niet thuis leren, zelfs nu de overheid naar manieren zoekt om het onderwijs voor meer dan 12 miljoen scholieren te digitaliseren. Op veel plekken is er geen internet of stroom, dus thuisonderwijs is geen optie.

 


Werknemers van alle niet-essentiële beroepen moeten thuis werken (inclusief het Keniaanse kantoor van Red een Kind) en er kwam een verbod op alle sociale ontmoetingen. Voor de medewerkers van Red een Kind Kenia betekent dit dat het veldwerk grotendeels stil ligt.  Bruiloften, begrafenissen, restaurantbezoeken en vergaderingen in de open lucht vallen allemaal onder sociale evenementen die afgelast moeten worden. Daardoor werd onze dagbesteding anders. Er kwam een inreisverbod voor alle reizigers naar Kenia vanuit coronagebieden (en vanaf 25 maart zelfs een schorsing van alle internationale vluchten naar Kenia) met daarbij een verplichte zelfquarantaine van veertien dagen voor alle internationale reizigers. Reizen en toerisme is verantwoordelijk voor 8,3% van de werkgelegenheid in Kenia, wat neerkomt op ongeveer 1,1 miljoen banen. Vanwege de nieuwe maatregelen moesten sommige werknemers verplicht op onbetaald verlof, terwijl anderen baan kwijtraakten.

Social distancing – afstand houden van elkaar – kunnen maar weinig mensen zich veroorloven. Er leven heel veel mensen dicht op elkaar. En fysiek contact is een belangrijk onderdeel van de cultuur. Mensen moeten eropuit om ervoor te zorgen dat ze aan het einde van de dag een maaltijd op tafel kunnen zetten. Ze hebben geen reserves. De boodschap ‘blijf thuis’ kan niet genoeg worden benadrukt, maar ook in de hoofdstad Nairobi gaan mensen als gevolg daarvan in paniek hamsteren, waardoor winkelschappen leeg zijn.

 

Nu de economie een klap krijgt en de meeste bedrijven hun deuren sluiten, worden de kinderen in kwetsbare gebieden het meest geraakt. Wij van Red een Kind ondersteunen de overheid in het creëren van bewustzijn, ook al is het op kleine schaal. We delen manieren om met het virus om te gaan en laten dorpsbewoners weten op welke manier ze de verspreiding van corona tegen kunnen houden. Ook kijken we hoe we voedselpakketten bij de armste families kunnen krijgen.

De overheid blijft naar maatregelen zoeken die de economie van het land beschermen. Herhaalde communicatie vanuit de overheid draagt bij aan de kennis over hygiëne en vermijdt paniek van veel Kenianen. Daarom worden strenge straffen opgelegd aan mensen die nepnieuws verspreiden. Een dag van nationaal gebed heeft alle religieuze barrières verbroken en als één natie sloegen we ons oog op naar de Grootste Dokter, onze God, de Genezer. We putten kracht uit Psalm 92: ‘U bent mijn toevlucht, Heer. Als je mag wonen bij de Allerhoogste, zal het kwaad je niet bereiken, geen plaag je tent ooit treffen.’ (Psalm 92: 9-10 NBV).

 

Dat was het verhaal dat Jane ons vertelde. Dit zorgt ook voor bijzondere situaties op straat, zoals te zien is op bovenstaande foto. Mensen zijn heel bang voor corona, omdat de gezondheidszorg slecht is en veel mensen risico lopen doordat ze bijvoorbeeld al verzwakt zijn door ondervoeding. Ook de angst voor economische gevolgen voor mensen die nu al in grote armoede leven, maakt de situatie extra lastig. Je ziet hier boda boda-chauffeurs. Zij staan bekend als ruw vol, mensen die geen rekening houden met god of gebod. Bijzonder dat nu júist zij samen op straat bidden voor hun land. 

We komen steeds tot dezelfde conclusie: wat een impact heeft corona. Wat fijn dat we in actie kunnen komen met het corona noodfonds. Lees hier meer over. 

 

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte