Onze resultaten

Dorpen die zelf hun problemen kunnen oplossen en de situatie van hun kinderen kunnen verbeteren. Met onze aanpak hebben we dat resultaat voor ogen. In zeven jaar willen we dat in de dorpen bereiken, en dat lukt in veel gevallen ook.

Voor de hulp van Red een Kind..

..woonde Lucia in een huis van takken en modder. Ondanks dat ze als bejaard is, zorgt ze voor een aantal achterkleinkinderen, waarvan de ouders als dagloner veel weg zijn op zoek naar werk. Ze had geen huis met dak te bieden, maar wel veel liefde. Met het weven van manden verdiende ze wat geld, maar het was overleven van dag tot dag.

Toen ze lid werd van de zelfhulpgroep begon ze van haar geringe inkomsten trouw te sparen. Met aanmoediging van de groepsleider nam ze een paar keer een kleine lening om meer kippen te kunnen houden. Langzamerhand verbeterde haar situatie.

Met de hulp van de zelfhulpgroepen opgericht door Red een Kind..

..bouwde ze een huis. De foto spreekt voor zich! Wat een verschil voor deze sterke vrouw op leeftijd om nu in een fijn huis met een dak te kunnen slapen met haar klein- en achterkleinkinderen.

“Ik wil wat zeggen tegen alle vrouwen, meldt ze. “In je eentje stagneer je, maar samen kunnen we verder komen!”.

Bij Red een Kind zijn we trots, wat een mooi resultaat! Wat mooi dat we samen met iedereen die Red een Kind steunt het verschil mogen maken Lucia en vele anderen.

Hoe we weten dat onze hulp impact heeft? Omdat we dat meten!
We vinden het erg belangrijk om steeds te meten welke impact de programma’s hebben op de dorpen, dit doen we op jaarlijkse basis. We kunnen daardoor bijsturen en verbeteren. We weten daardoor ook zeker dat de programma’s écht helpen. Niet alleen voor even, maar ook als Red een Kind uit een projectgebied vertrekt.

Goed opgeleid

Krijgen jongeren en kinderen goed onderwijs en zijn ze klaar voor hun toekomst?
Wil je hier meer over weten?

Bekijk nu het videoverslag van Joshua.

De ervaringen van Birgit (ondernemer en moeder)

Birgit is zelf met Red een Kind naar Rwanda geweest om de impact te zien van zelfhulpgroepen.

Wil jij hier graag meer over weten?

Kijk dan nu de video!

In 2018 hebben we een grote evaluatie gedaan van onze dorpsprogramma’s. Wat blijkt? Zelfhulpgroepen hebben echt impact!

Uit het onderzoek blijkt dat de zelfhulpgroepen, een centraal onderdeel in onze dorpsprogramma’s, effectief zijn. De meeste zelfhulpgroepen blijven bestaan, ook nadat het programma van Red een Kind is afgelopen. De groepen sparen, investeren en ondernemen gezamenlijke activiteiten zoals het ondersteunen van scholen of het helpen van mensen buiten de groepen.

Deze blijvende samenwerking heeft positieve effecten in het dorp voor de korte en lange termijn. Hieronder een aantal positieve effecten verder toegelicht.

  • Het aanleggen van groentetuinen. Ook na het project gebruiken de bewoners de tuinen nog en geven ze de kennis erover aan elkaar door. Kinderen krijgen daardoor gevarieerder en gezonder eten.
  • De kwaliteit van onderwijs gaat omhoog, waar de kinderen direct van profiteren. De scholen functioneren beter en er zijn docenten die zelf ook een opleiding hebben gehad.
  • Mensen denken meer om elkaar en steunen elkaar bij tegenslagen. Hier profiteren de kinderen van, hun ouders kunnen beter voor hen zorgen.
  • Leden van de zelfhulpgroep zetten zich buiten de groep op allerlei manieren in om hun dorp te helpen verbeteren. Hierdoor verbeteren de leefomstandigheden van de gezinnen.
  • Dankzij Red een Kind ontstaat er een spaar- en leenmentaliteit. Dat is een sterke basis voor economische ontwikkeling. Deze mentaliteit is blijvend en wordt door anderen overgenomen. Daardoor is er meer ondernemerschap dat zorgt voor meer inkomen, waardoor eten, maar ook schoolgeld voor de kinderen en medicijnen kunnen worden betaald.
  • Er vormen zich nieuwe groepen en mensen geven de trainingen aan elkaar door. Zo blijven de mensen sparen, investeren en pleiten voor de belangen van het dorp.

Conclusie:
De aanpak van Red een Kind met zelfhulpgroepen werkt! Door deze (blijvende) samenwerking in zelfhulpgroepen gaat het steeds beter met de gezinnen en dus met de kinderen. Ouders krijgen trainingen en tools om zelf de situatie voor hun kinderen te veranderen en dat maakt ze trots. En terecht, want iedere ouder wil graag zelf voor zijn of haar kinderen kunnen zorgen. De ouders blijven vaak trouw aan de zelfhulpgroep, ook na het vertrek van Red een Kind uit een dorp. Hierdoor blijft kwaliteit van de leefomgeving stijgen. Red een Kind laat kinderen dus echt uit armoede groeien! Waardoor jouw donatie ook impact heeft op de langere termijn!

Meer weten? Download hier de samenvatting van de resultaten van het onderzoek.

Ontdek hier hoe je Red een Kind kunt steunen!