Onze resultaten

Dorpen die zelf hun problemen kunnen oplossen en de situatie van hun kinderen kunnen verbeteren: dat is het beoogde resultaat van onze aanpak. Deze doelstelling willen we in zeven jaar bereiken. En het werkt!

De aanpak van Red een Kind heeft impact.

Wie kan dat beter vertellen dan de mensen uit de projectgebieden? Daarom hierbij een speciale video vanuit Gwassi, het projectgebied in Kenia. Door een kind te sponsoren hebben sponsors uit Nederland in de afgelopen jaren bijgedragen aan deze mooie resultaten. Een video die je niet wil missen!

Word jij hier net zo blij van als wij?

Duurzame impact: dat is ons doel!

“We gaan heel ver komen!”

De impact van het werk is enorm, omdat we werken aan een duurzame oplossing voor kinderen die in armoede leven. Levens veranderen echt, mensen krijgen nieuwe hoop. Dat geldt ook voor het gezin van Fidel en Triphose uit Burundi. Deze krachtige ouders hebben een succesvol boerenbedrijf op kunnen zetten door de aanpak van Red een Kind en de steun van onze sponsors.

Wat merken de kinderen van Fidel en Triphose van de steun?
Moeder Triphose vertelt: “Voor de kinderen is het verschil groot. We kunnen hen nu drie keer per dag eten geven. Ook kunnen ze naar school. En ik heb niet meer zulke grote zorgen als iemand in ons gezin ziek wordt.”

Vader Fidel vult aan: “Als we in dit tempo doorgaan verwachten we dat we over drie jaar het bedrijf drie keer zo groot is. Mijn droom is dat ik dit kan doorgeven aan mijn kinderen zodat zij nooit in armoede hoeven te leven.”

De duurzaamheid van het programma hoor je terug in de woorden die vader Fidel deelt: “Als Red een Kind straks weggaat uit Rutovu is dat voor ons niet het einde. Wij zijn eigenaar geworden van alle projectactiviteiten. Als we blijven bouwen en vooruitkijken, gaan we heel ver komen!”

 

Lees het verhaal van Fidel en zijn gezin!

Benieuwd naar meer resultaten?

Voor de hulp van Red een Kind…

…woonde Lucia in een huis van takken en modder. Ondanks dat ze al bejaard is zorgt ze voor een aantal achterkleinkinderen, waarvan de ouders als dagloner vaak van huis zijn op zoek naar werk. Lucia had de kinderen geen huis met dak te bieden, maar wel veel liefde. Met het weven van manden verdiende ze wat geld, maar het was overleven van dag tot dag.

Toen Lucia lid werd van de zelfhulpgroep begon ze van haar geringe inkomsten trouw te sparen. Met aanmoediging van de groepsleider sloot ze een paar keer een kleine lening af om meer kippen te kunnen houden. Langzamerhand verbeterde haar situatie.

Met de hulp van de zelfhulpgroepen opgericht door Red een Kind…

…bouwde Lucia een huis. De foto spreekt voor zich! Wat een verschil voor deze sterke vrouw op leeftijd om nu in een fijn huis met een dak te kunnen slapen, samen met haar klein- en achterkleinkinderen.

“Ik wil wat zeggen tegen alle vrouwen,meldt ze. “In je eentje stagneer je, maar samen kunnen we verder komen!”

Bij Red een Kind zijn we trots: wat een mooi resultaat! Wat mooi dat we samen met iedereen die Red een Kind steunt het verschil mogen maken voor Lucia en vele anderen.

Hoe we weten dat onze hulp impact heeft? Omdat we dat meten!
We vinden het erg belangrijk om steeds te meten welke impact de programma’s hebben op de dorpen. Dit doen we dan ook op jaarlijkse basis. Hierdoor kunnen we bijsturen en verbeteren, en weten we ook zeker dat de programma’s écht helpen. Niet alleen voor even, maar ook als Red een Kind uit een projectgebied vertrekt.

Goed opgeleid

Krijgen jongeren en kinderen goed onderwijs en zijn ze klaar voor hun toekomst?
Wil je hier meer over weten?

Bekijk nu het videoverslag van Joshua.

De ervaringen van Birgit (ondernemer en moeder)

Birgit is zelf met Red een Kind naar Rwanda geweest om de impact te zien van zelfhulpgroepen.

Wil jij hier graag meer over weten?

Kijk dan nu de video!

In 2018 hebben we een grootschalige evaluatie gedaan van onze dorpsprogramma’s. Wat blijkt? Zelfhulpgroepen hebben echt impact!

Uit het onderzoek blijkt dat de zelfhulpgroepen, een centraal onderdeel in onze dorpsprogramma’s, effectief zijn. De meeste zelfhulpgroepen blijven bestaan, ook nadat het programma van Red een Kind is afgelopen. De groepen sparen, investeren en ondernemen gezamenlijke activiteiten zoals het ondersteunen van scholen of het helpen van mensen buiten de groepen.

Deze blijvende samenwerking heeft positieve effecten in het dorp, voor de korte en lange termijn. Hieronder een aantal positieve effecten verder toegelicht.

  • Het aanleggen van groentetuinen. Ook na het project gebruiken de bewoners de tuinen nog en geven ze de kennis erover aan elkaar door. Kinderen krijgen daardoor gevarieerder en gezonder eten.
  • De kwaliteit van onderwijs blijft stijgen, waar de kinderen direct van profiteren. De scholen functioneren beter en er zijn docenten die zelf ook een opleiding hebben gehad.
  • Mensen denken meer om elkaar en steunen elkaar bij tegenslagen. Hier profiteren de kinderen van: hun ouders kunnen beter voor hen zorgen.
  • Leden van de zelfhulpgroep zetten zich ook buiten de groep in om op allerlei manieren hun dorp te helpen verbeteren. Dit heeft een positief effect op de leefomstandigheden van de gezinnen.
  • Dankzij Red een Kind ontstaat er een spaar- en leenmentaliteit. Dat is een sterke basis voor economische ontwikkeling. Deze mentaliteit is blijvend en wordt door anderen overgenomen. Daardoor is er meer ondernemerschap, wat zorgt voor een hoger inkomen. Hiermee kan eten, maar ook schoolgeld voor de kinderen en medicijnen worden betaald.
  • Er worden nieuwe groepen gevormd en mensen geven de trainingen aan elkaar door. Zo blijven de mensen sparen, investeren en pleiten voor de belangen van het dorp.

Conclusie
De aanpak van Red een Kind met zelfhulpgroepen werkt! Door deze (blijvende) samenwerking in zelfhulpgroepen gaat het steeds beter met de gezinnen en dus met de kinderen. Ouders krijgen trainingen en tools om zelf de situatie voor hun kinderen te veranderen en dat maakt ze trots. En terecht, want iedere ouder wil graag zelf voor zijn of haar kinderen kunnen zorgen. De ouders blijven vaak trouw aan de zelfhulpgroep, ook na het vertrek van Red een Kind uit een dorp. Hierdoor blijft de kwaliteit van de leefomgeving stijgen. Red een Kind laat kinderen dus echt uit armoede groeien, en jouw donatie heeft ook impact op de langere termijn!

Meer weten? Download hier de samenvatting van de resultaten van het onderzoek.

Ontdek hier hoe je Red een Kind kunt steunen!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte