Hoe het leven van Dorcas veranderde door corona in Kenia..

Juist in deze tijd is het fijn om je ervaringen te kunnen delen met anderen. Elk land neemt eigen maatregelen, de gevolgen hiervan zijn dus ook verschillend. Daarom praten we bij over de situatie met Dorcas. Dorcas is werkzaam op het kantoor van Red een Kind in Kenia. Zij vertelt hoe zij de uitbraak van corona in Kenia heeft ervaren.

Toen we in het nieuws hoorden over het coronavirus dat in de hele wereld om zich heen greep, dacht ik: het is net een film. Maar het leek allemaal nog ver weg. Ik had nooit verwacht dat een wereldwijde pandemie ons hele leven op zijn kop zou zetten. De eerste coronabesmetting in Kenia werd op 13 maart 2020 gerapporteerd. We waren op het Red een Kind kantoor en we voelden om ons heen de sfeer van angst en paniek. Bij onszelf, in de stad, in de media. Dit zou ons land helemaal niet aankunnen! Die dag konden we ons maar moeilijk op het werk concentreren. Het maalde maar rond in mijn hoofd over wat er zou gaan gebeuren en wat we moesten doen om mij en mijn familie te beschermen tegen het virus.

Ik ben nog jong en heb veel sociale contacten. Het was meteen duidelijk dat ik daar mee moest stoppen. Vrienden ontmoeten voor een bakje koffie of uitgaan naar evenementen zit er nu even niet in, omdat ik mijzelf en mijn familie dan zou kunnen besmetten met het virus. Terwijl een golf van angst door ons land trok, begonnen mensen massaal producten als antibacteriële handgels en zeep in te kopen. Er ontstond veel onrust. Mensen gingen met elkaar op de vuist, en buitenlanders werden wantrouwend bejegend en soms ook belaagd. De angst voor het virus was overal.

In één geval was het zo heftig dat iemand door zijn dorpsgenoten werd gedood, omdat ze dachten dat hij door het virus was besmet.

Toen de overheid bedrijven en organisaties opdroeg hun medewerkers thuis te laten werken, moesten wij dat als medewerkers van Red een Kind ook doen. We hebben vanuit huis online vergaderd met het team hier in Kenia en overlegd wat dit betekent voor ons werk en welke maatregelen we moeten treffen om ervoor te zorgen dat ons werk doorgaat. Voor mij persoonlijk was het thuiswerken wennen, omdat ik nog bij mijn ouders en broers en zussen woon. Zij zijn ook allemaal thuis. We moesten zorgen voor zo weinig mogelijk afleiding in huis en genoeg werkplekken voor iedereen creëren. Er zijn bijvoorbeeld momenten dat mijn moeder me vraagt om een klusje te doen. Dat mag ik eigenlijk niet weigeren dus ik probeer haar er met een grapje aan te herinneren dat mijn werkdag nog niet voorbij is. Een van de werkzaamheden die ik voorlopig moet stopzetten sinds de virusuitbraak is het veldbezoek. Ik kan niet kijken hoe het in de dorpen gaat en onze veldwerkers bemoedigen en coachen. Hopelijk kan ik dat snel weer oppakken als deze situatie onder controle is.

Het is natuurlijk een heel vervelende tijd en we maken ons vooral ongerust over wat nog kan komen. Toch zie ik ook lichtpuntjes. Onze overheid heeft laten zien dat ze krachtig op kan treden en maatregelen nemen om onze bevolking zoveel mogelijk te beschermen tegen een snelle uitbraak. De Keniaanse bevolking laat discipline, veerkracht en fatsoen zien door zich ook aan deze regels te houden. De coronacrisis is een ramp waar we nu mee moeten dealen. Maar de manier waarop dat gebeurt geeft mij ook veel hoop: mensen, gemeenschappen en landen vechten samen tegen deze gezamenlijke vijand. Ik geloof dat we deze pandemie kunnen overwinnen als we allemaal samen én ieder voor zich de nodige maatregelen treffen.

Gelukkig is het voor de medewerkers van het kantoor van Red een Kind in Kenia mogelijk om thuis te werken; helaas is de situatie voor de mensen in de projectgebieden anders. Onze zorgen bij Red een Kind gaan dan ook uit naar deze mensen. Vaak kunnen zij geen gebruik maken van medische zorg. Als de gezinnen thuis moeten blijven is er geen werk, geen geld en geen voedsel. Daarom komen wij in actie. Red een Kind heeft een noodfonds opgericht voor corona. Juist nu moeten we kwetsbare kinderen en gezinnen niet vergeten en ons voorbereiden op op het ergste! We houden de ontwikkelingen in de verschillende landen waar Red een Kind werkt nauwlettend in de gaten en kijken waar hulp het meest nodig is. Denk bijvoorbeeld aan bestrijding van ondervoeding, voorlichting over hygiëne en verbetering van de beschikbaarheid van gezondheidszorg. Meer weten over dit noodfonds? Kijk op www.redeenkind.nl/corona

Delen?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte