'Ik run nu mijn eigen bedrijf'

In de plattelandsgebieden waar Red een Kind werkt, is er veel werkeloosheid onder jongeren. Ook Nelson (22) uit Rwanda zag zijn toekomstdroom uiteenspatten omdat er geen geld was voor school. Verder leren kon daardoor niet. Maar hij greep de kansen die hij wel kreeg. Dankzij een vaktraining van Red een Kind kan hij nu zichzelf én zijn familie onderhouden.

Nelson: “Vroeger droomde ik van een boerenbedrijf waarover ik de leiding zou hebben. Maar omdat we thuis niet genoeg geld hadden, kon ik mijn school niet afmaken. Dankzij een training over landbouw en veehouderij run ik nu alsnog mijn eigen bedrijf. Het belangrijkste wat ik tijdens de training heb geleerd, is verschillende zaden te gebruiken en in rijen te planten. Dat laatste heeft echt mijn ogen geopend. De opbrengst is daardoor veel groter. In plaats van 15 kilogram heb ik nu een oogst van 200 kilogram. Ik heb genoeg om een deel van de oogst te verkopen op de markt. Van de eerste winst heb ik een kip en later ook twee geiten en varkens gekocht.

 

‘We werken samen om ons inkomen te vergroten’

 

Dankzij het volgen van de vaktraining zit ik nu ook in een zelfhulpgroep voor jongeren opgericht door Red een Kind. Samen hebben we een stuk land waar we varkens houden. We werken samen zodat we ons inkomen kunnen vergroten.
Vroeger heb ik tijdens een spelletje voetbal een ongeluk gehad. Daardoor is mijn linkerarm verlamd geraakt. Toch kan ik met één arm dit werk aan. Fysiek voel ik me soms zwak omdat ik niet alles kan doen. Maar mentaal gezien is het een kracht, want ik ben meer vastberaden dan wie dan ook.”

Wat houdt een vaktraining in?
Jongeren zijn de toekomst. Zij zijn de ouders van morgen. Vaak hebben de jongeren in de landen waar we werken niet de kans gehad om na de basisschool verder te leren. Als onderdeel van het dorpsprogramma geven we jongeren daarom een vaktraining en leren we ze ook andere vaardigheden zoals: samenwerken en doelen stellen, leren sparen en investeren, werken aan zelfvertrouwen en sociale en technische vaardigheden. We zien dat jongeren na de training minstens drie keer zoveel verdienen als daarvoor. Daardoor zijn ze in staat om voor zichzelf én hun familie te zorgen. Naast een duurzame impact geeft het de jongeren zelfvertrouwen en trots.

Help je mee?
Samen met jou kunnen we nog meer jongeren zoals Nelson helpen met een vaktraining en bouwen aan een toekomst zonder armoede.

Wil je helpen? Een gift geven kan via deze link: Help jongeren aan een baan! – Red een kind

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte