Na ernstige droogte nu hevige overstromingen in Somalië

Noodhulp overstroomd Somalië (© Medair)

Door hevige regenval zijn 2,4 miljoen mensen in Somalië slachtoffer van overstromingen. Daarom verleent Red een Kind de komende zes maanden noodhulp in de gebieden rondom Kismayo en Baardheere.

Van oktober tot en met december is het regenseizoen in Somalië. Door hevige regenval traden verschillende rivieren buiten hun oevers en stroomden delen van Somalië over. In Baardheere sloegen 42.236 mensen op de vlucht en in Kismayo 62.605. In totaal zijn meer dan 2,4 miljoen mensen getroffen door het noodweer en de daaropvolgende overstromingen.

Humanitaire nood
De humanitaire nood onder de getroffen mensen is hoog: ziekenhuizen zijn beschadigd, er is groot tekort aan medicijnen en er is nog maar beperkte medische hulpverlening. De meeste vluchtelingen belanden in kampen met provisorische onderkomens. In deze kampen is geen toegang tot basisvoorzieningen zoals schoon water of andere hygiënische voorzieningen.

Hulp en training
Samen met de Dutch Relief Alliance (DRA) komt Red een Kind daarom in actie. De komende zes maanden bieden we noodhulp op het gebied van gezondheid en hygiëne. Deze hulp richt zich op kwetsbare groepen zoals (zwangere) vrouwen, moeders en kinderen jonger dan vijf jaar. We betrekken de dorpsgemeenschappen bij het bieden van deze hulp. Samen met dorpsoudsten en (jeugd)leiders wordt bepaald hoe en vanuit waar hulp geboden moet worden. Daarnaast geven we training over WASH: water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Klimaatverandering
Een half jaar geleden kampte Somalië nog met de ergste droogte in veertig jaar. De grote omslag nu laat iets zien van de impact die de klimaatverandering heeft op landen als Somalië. Red een Kind blijft zich dan ook inzetten voor de kinderen en gezinnen daar. We zijn dankbaar dat hier nu extra budget is vrijgekomen voor de DRA.

Dutch Relief Alliance
De Dutch Relief Alliance bestaat uit veertien Nederlandse humanitaire organisaties die samenwerken met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en veel lokale organisaties om (nood)hulp te bieden in landen als Somalië en Zuid-Soedan.

Partnerorganisatie Zamzam geeft een video-update over de situatie in Somalië en de hulp die we met de DRA kunnen bieden.

Klik hier voor de video-update

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte