‘Juist nu: kwetsbare kinderen niet vergeten!’

Red een Kind opent een noodfonds corona vanwege verwachte tekorten en noden in ontwikkelingslanden. 

Corona heeft in Nederland vergaande gevolgen: scholen zijn gesloten, zorgpersoneel draait overuren en de onzekerheid over hoe het verder zal gaan is groot. Directeur Andries Schuttinga: “Niet alleen in Nederland is de situatie onzeker, bij Red een Kind maken we ons grote zorgen over de kinderen en gezinnen in de landen waar we werken.” 

Het is misschien minder in het nieuws, maar ook in de landen waar Red een Kind werkt, zijn de gevolgen van corona merkbaar. Schuttinga: “In verschillende landen kunnen veldwerkers hun werk niet doen omdat ook in die landen wordt geadviseerd contacten te beperken. Dat heeft direct gevolgen voor de voortgang van projecten. We zetten alles op alles om het werk voor kinderen in armoede ondanks deze belangrijke beperking tóch zoveel mogelijk door te kunnen laten gaan.”

De grootste zorg is wat er gebeuren gaat als het aantal corona gevallen in deze landen gaat stijgen. ““In Nederland worstelen we al met de beschikbare capaciteit in de gezondheidszorg, maar in landen waar grote armoede heerst is die nog veel lager. Je kunt je voorstellen welke hartverscheurende gevolgen dat zal hebben.” Daarnaast zijn veel kinderen – en volwassenen – in armoede zijn al verzwakt door ondervoeding en veelvoorkomende ziektes zoals hiv/aids of ziektes door vervuild water. Schuttinga: “Dat maakt ze extra kwetsbaar. Voor veel gezinnen is thuisblijven om de verspreiding van het virus te stoppen geen optie, omdat er dan ook geen eten is. Ouders hebben geen reserves of voorraden. Ook de hygiëne is in veel gebieden niet optimaal en leven mensen dicht op elkaar.”

We houden de ontwikkelingen in de verschillende landen waar Red een Kind werkt nauwlettend in de gaten en kijken waar hulp het meest nodig is, bijvoorbeeld bestrijding van ondervoeding, voorlichting over hygiëne en verbetering van toegang tot gezondheidszorg. Schuttinga: “Zo kunnen we snel ingrijpen waar dat nodig is. We openen alvast een noodfonds op www.redeenkind.nl/corona en sluiten daarbij aan bij initiatieven van het Christelijk Noodhulpcluster, EO Metterdaad en nietalleen.nl. Samen met hen en onze partners kijken we waar hulp het meest nodig is. Juist nu moeten we kwetsbare kinderen niet vergeten en voorbereid zijn op het ergste!” 

corona noodfonds

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte