In actie voor opvoeders wereldwijd

Wereldwijd staan ouders en verzorgers voor enorme uitdagingen in de opvoeding van hun kinderen. Daarom haken wij als Red een Kind aan bij de call to action van het Early Childhood Development Action Network (ECDAN) om samen met andere organisaties de toekomst van kinderen veilig te stellen.

Nooit eerder was het zo belangrijk omdat opvoeders sinds de verspreiding van het coronavirus voor enorme uitdagingen staan. Kinderen lopen hierdoor groot risico op hun verdere ontwikkeling door onder meer stress.

Ouderschapstraining
In onze programma’s werken we continu aan het beschermen van kinderen zodat ze kunnen opgroeien in een veilige omgeving. Door het bieden van ouderschapstrainingen ontdekken ouders hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan het leven van hun kinderen en gezin kunnen verbeteren.
Thomas (32) uit Malawi geeft ouderschapstraining aan een groep van dertig ouders. Elke donderdag komen ze samen. Thomas vertelt welke ontwikkeling hij bij de ouders ziet: ,,Families hadden het niet goed samen. Mannen namen geen verantwoordelijkheid voor hun kinderen en lieten alles aan hun vrouw over. Dat is heel erg veranderd. Gezinnen doen het nu veel meer met elkaar. Dat zorgt voor stabiliteit voor de kinderen.”

Stabiliteit
Ouders zelf kunnen het verschil maken, zelfs als ze erg arm zijn en andere problemen hebben. Kinderen hebben liefde en steun nodig, ze moeten zich veilig thuis voelen. Thomas: ,,Het is belangrijk om dit werk te doen. Ik zie het verschil dat het maakt zowel in mijn eigen familie als in de gemeenschap.
Deze verandering was ook nodig. We hadden te maken met scheidingen, misbruik en huiselijk geweld. Nu is er een nieuw soort stabiliteit doordat we beter met elkaar kunnen samenleven. De groep is opbouwend voor gezinnen en daarom beter voor de kinderen. Kinderen krijgen ook beter te eten doordat ouders weten wat gezond eten is en bijvoorbeeld dat je ontbijten moet voor je naar school gaat.”

Beter helpen
,,Het maakt me blij dat ik deze groep kan helpen. Ik geef om kinderen en families. Doordat we nu open en eerlijk zijn weten we van elkaars problemen en kunnen we elkaar ook beter helpen. Zowel financieel als emotioneel. Een groep als deze verandert het leven van veel mensen: kinderen, volwassenen en families.”

Delen?