Geboortecertificaat maakt kinderen in DR Congo zichtbaar

 

Een bijzondere gebeurtenis voor leerlingen en ouders van drie basisscholen in Masisi in DR Congo. De eerste kinderen ontvingen onlangs hun eigen geboortecertificaat. De komende weken krijgen in totaal 1500 kinderen het document dat bewijst dat ze voortaan staan ingeschreven bij de burgerlijke stand.

Als er een baby wordt geboren is het vanzelfsprekend dat het in Nederland wordt aangegeven bij de gemeente. Vanaf dan bestaat het kind, heeft het een naam en achternaam. Je geeft een kind hiermee letterlijk bestaansrecht. Door de gevaarlijke en moeilijke omstandigheden in DR Congo zijn ouders voortdurend met hun kinderen op de vlucht. Meestal is het voor de ouders niet mogelijk om binnen negen dagen na de geboorte hun zoon of dochter aan te geven. Veel kinderen in DR Congo zijn hierdoor staatloos en niet beschermd.

Niet meer onzichtbaar
Red een Kind werkt samen met de rechtbank in Masisi om kinderen alsnog hun geboorteakte te geven. Op die manier krijgen kinderen een identiteit, zijn ze beschermd en niet meer onzichtbaar.

 

Tijdens de kick-off ceremonie ontving de twee maanden oude zoon van Furaha het geboortecertificaat als voorbeeld voor andere ouders om ze ervan bewust te maken dat het hun plicht is om kinderen binnen negen dagen na de geboorte aan te geven.

Het registreren van kinderen in Masisi is een van de vele activiteiten die vallen onder het project ‘Back to school’, waar we inzetten op goed onderwijs en traumazorg voor kinderen. De komende weken krijgen de leerlingen naast een geboortecertificaat ook  rugzakken met schoolspullen uitgedeeld.

Lees meer over het Noodfonds
Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte