Graag een tintje lichter
De zevenjarige Yewo uit Malawi doet mee aan het dorpsprogramma in Mwalweni*
”Als de kinderen op de foto een te donkere huidskleur hebben is het moeilijker om een sponsor te vinden,” zei de marketeer vorige maand tegen mij. Ze zei het niet om te discrimineren of iets vervelends te zeggen over donkere kinderen. Helemaal niet, het was slechts een constatering van een feit: als wij foto’s plaatsen van kinderen met een donkere huidskleur dan kijken mensen sneller weg, zijn ze minder betrokken en geven ze minder snel dan als we een kind op de foto hebben die een paar tinten lichter is. Een rauwe realiteit die we als Red een Kind liever niet benoemen maar die helaas wel waar is.
De opmerking van de marketeer bleef hangen, ik denk er al een tijdje over na. Moeten we foto’s van lichtere kinderen plaatsen zodat we meer sponsors binnen krijgen? Dat gaat in tegen alles waar we voor staan; wij willen namelijk dat elk kind kansen krijgt. Heeft een donker kind minder hulp nodig dan zijn leeftijdsgenoot die een paar tinten lichter is? Natuurlijk niet, iedereen zal het met mij eens zijn dat dit niet de manier is waarop we onze verhalen willen vertellen. Maar toch, hoe donkerder de huidskleur, hoe eerder mensen weg kijken. Is dat misschien een reden dat er zo weinig aandacht is voor de crisis in D.R. Congo; op een ander continent, ver weg waar de kinderen heel donker zijn?
”Het is uiteindelijk een kwestie van keuze”
Ik zal maar eerlijk zijn: ook ik werd enorm geraakt door een foto van een blanke jongen die, na een lange vlucht uit Oekraïne, bij een hulppost een bordje friet zat te eten. Waarom? Omdat hij mij deed denken aan mijn eigen zoon toen hij zo oud was. Tegelijkertijd kijk ik naar de kinderen in Massisi, een crisisgebied in Congo, en dat raakt me ook. Ik moet iets meer moeite doen om mij in te leven in hun situatie, maar als ik die keuze maak en even de tijd neem dan raakt het mij net zo hard.
Wij blijven ons inzetten voor alle kinderen in onze projecten en we blijven foto’s plaatsen, juist ook van kinderen die donkerder zijn. We willen hier geen onderscheid in maken. We willen onszelf leren om ons niet te laten leiden door kleur en vragen jullie dit ook te doen. Het is uiteindelijk een kwestie van keuze: erken je onderbuikgevoel maar leg je er niet bij neer. Je kan kiezen, juist voor een kind dat er anders uit ziet. Want die heeft je hulp waarschijnlijk het hardste nodig.
Durf jij in de spiegel te kijken en jezelf eens de eerlijke vraag te stellen hoe jij je laat leiden door kleur? En durf je dan andere keuzes te maken?
Simone Schoemaker
*Yewo is sinds juni dit jaar op zoek naar een sponsor. Wil jij hem sponsoren en het project in Mwalweni steunen? Lees hier verder!