Vier dochters
Geert de Jonge is Manager Programma’s bij Red een Kind, echtgenoot van Annebeth, en trotse vader van vier dochters: Hannah, José, Sanne en Loïs.
‘Het wordt een meisje’, vertelde de echoscopiste bij de 20-wekenecho van ons vierde kindje. Ik was meteen heel blij met deze uitkomst. Een meidenvader zijn vind ik namelijk geweldig!
Als manager bij Red een Kind reis ik regelmatig naar India of landen in Afrika. Mooie, indrukwekkende reizen, die me altijd stilzetten bij hoe goed ik het thuis heb met al m’n dames. Zo kwam ik in Zuid-Soedan in gesprek over het hebben van vier dochters. De vaders daar gaan gewoon ‘door’ totdat er een jongetje geboren wordt, desnoods met een tweede vrouw. De cultuur in Zuid-Soedan dwingt ouders om een jongen als meest belangrijk te zien; een jongen geeft aanzien, zet je geslachtlijn voort en is de inkomstenbron voor je oude dag.
Dochters hebben is toch anders, zeker vier dochters! De eerste dochter is belangrijk voor het huishouden en mag niet naar school. De tweede dochter kan haar zus en moeder helpen. Drie dochters? Oké, als ze niet al te lang van postuur is, mag ze naar school. Lange, knappe dochters leveren namelijk een grotere bruidsschat op en kun je vroeg uithuwelijken. Vier dochters? Wat is er aan de hand met je vrouw joh…?
”Een zoon is in India heel belangrijk voor de familie-eer”
In Oost-India ben ik nog nooit een vader tegengekomen met vier, drie en zelfs geen twee dochters. Als vader in India heb je het liefst een zoon, omdat een zoon heel belangrijk is voor de toekomstige inkomsten en de familie-eer. In dit deel van India worden gemiddeld per 1000 jongetjes 944 meisjes geboren. Bij biologie en wiskunde heb ik geleerd dat dit statistisch niet kan. Ik leerde er ook de term female infanticide kennen. Ouders die door de onmenselijke druk van hun cultuur hun pasgeboren babymeisje vermoorden. Onbegrijpelijk!
Wat troost biedt, is dat Red een Kind opvoedtrainingen geeft in landen als Zuid-Soedan en India. We maken de cultuur en problemen die mensen zelf ervaren bespreekbaar. Door de dialoog aan te gaan kunnen we, zonder onze eigen cultuur op te leggen, mensen laten inzien dat er oplossingen zijn.
Ouderschap is altijd en overal een enorme uitdaging. Maar wat kan armoede en cultuur je op onmenselijke wijze onder druk zetten als ouder. Terugdenkend aan het echomoment kan ik alleen maar ontzettend blij zijn dat ik mijn vier meiden hier in Nederland kan laten opgroeien, en een intens gelukkige meidenvader mag zijn!
Deze column van Geert verscheen in het blad Sestra Mama (voorjaar 2022).