Childline 1098: Kindertelefoon in India

Kindertelefoon in India 1098 Child Helpline

 

De bescherming van kinderen is een grote zorg in India. Dagelijks komen er heel wat telefoontjes binnen bij Childline 1098, de landelijke gratis telefoondienst voor kinderen. De kinderen vertellen over kindermishandeling, kinderhandel en andere problemen. Covid-19 heeft de situatie alleen maar verergerd omdat kinderen massaal van school gingen en ouders door werkloosheid niet voldoende inkomsten hadden. Dankzij de kindertelefoon kunnen we de kinderen helpen en actie ondernemen.

Red een Kind van India voert Childline 1098 uit in twee districten: Dangs in Gujarat en Tiruvallur in Tamil Nadu. In beide projecten werken de teams de klok rond om 24/7 kinderen te woord te staan. Wanneer een kind belt, zoekt het personeel de locatie van het kind uit en coördineert de hulp die nodig is. Dit gebeurt samen met de lokale politie en medewerkers kinderbescherming. Childline 1098 handelt het papierwerk af en zorgt ervoor dat het kind veilig is. De teams doen ook bewustwordingcampagnes. Ze vragen aandacht voor de Childline bij bushaltes, scholen, treinstations en politieopleidingen om zo ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen de kindertelefoon weten te vinden.  

 

”De bescherming van kinderen is belangrijker dan ooit geworden”

 

In Dangs worden elke maand gemiddeld 17 nieuwe zaken behandeld. Puspita Nayak, kinderbeschermingsspecialist voor Red een Kind uit India, meldt: “Vorig jaar hebben we in Dangs 32 kindhuwelijken voorkomen en geholpen met zes gevallen van fysiek geweld, twee gevallen van seksueel misbruik en twee gevallen van vermiste kinderen. We zijn blij met elk dossier dat opgevolgd kan worden. Tegelijkertijd realiseren we ons dat dit slechts het topje van de ijsberg is, aangezien veel kinderen uit arme gezinnen helemaal geen telefoon hebben.” 

De coronapandemie heeft gevolgen voor de veiligheid van kinderen. Puspita: “We merken dat COVID-19 kinderen banger heeft gemaakt voor de dood. Gevallen van kindhuwelijken en misbruik zijn gestegen. Ook horen we meer verhalen over kinderen die depressief zijn. Dit is erg hartverscheurend, maar het laat ook zien dat kind bescherming van kinderen en ons werk voor Childline belangrijker dan ooit zijn geworden.” 

De Dangs Childline is in 2018 geopend en heeft sindsdien 1200 zaken verwerkt. Tiruvallur Childline werd gelanceerd in 2019 en heeft tot nu toe 2160 kinderen ondersteund. 

 

Kindertelefoon in India 1098 Child Helpline

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte