Een jaar na de explosie in Beiroet

Beiroet in puin - help nu

Op 4 augustus 2020 vond er een explosie plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De explosie richtte een enorme ravage aan. Naast de ongeveer tweehonderd dodelijke slachtoffers, raakten duizenden mensen gewond en werden honderdduizenden huizen en gebouwen (zwaar) beschadigd.

Samen met het Christelijk Noodhulpcluster sloegen we de handen ineen en startten direct met noodhulp voor de getroffen bevolking. Dankzij in totaal 2,4 miljoen euro aan giften vanuit Nederland hebben we het afgelopen jaar veel kunnen betekenen voor de meest kwetsbare mensen in Beiroet, zoals Jessy en haar kinderen.

Eerste basisbehoeften

Direct na de ramp deelden we warme maaltijden uit en werden meer dan 15.000 mensen voorzien van de eerste basisbehoeften zoals eten en hygiënematerialen. Na de eerste noodhulp gingen we over tot de wederopbouw van het getroffen gebied. We hebben mensen geholpen bij de reparatie van hun huizen door geld, materialen en vakmensen beschikbaar te stellen.

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan psychosociale zorg voor de inwoners. Zowel kinderen als volwassenen voelden zich na de ramp onveilig. Veel van de getroffen mensen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Syrië. De explosie was voor hen opnieuw een traumatische gebeurtenis. Door psychosociale therapie te bieden, hebben we bijgedragen aan de verwerking van dit trauma.

Het werk in Beiroet zit er na een jaar nog niet op. Niet alle schade is al hersteld en ook door de slechte economische situatie en de impact van de coronapandemie blijft onze hulp aan de slachtoffers van de explosie voorlopig nodig.

Dankzij alle giften die zijn gegeven voor de noodhulpactie in Beiroet, was het mogelijk om in actie te komen. Onze dank daarvoor is groot.

 

Delen?