Churachandpur bouwt zelf verder aan de toekomst!

Bomen planten kinderen

In Churachandpur werden honderden bomen geplant. Ook kinderen hielpen mee

 

Hoera! Het dorpsprogramma in Churachandpur (India) is bijna afgerond. We bereikten ruim 1800 kinderen (0-18 jaar) met het programma. De gemeenschap ondersteunde 22 peuter- en kleuterscholen. Er was veel aandacht voor onderwijs en er gaan inmiddels veel meer kinderen naar school! Ook kregen bijna 500 jongeren vaktrainingen om een eigen inkomen te gaan verdienen. Als Red een Kind zijn we heel blij met deze resultaten. Een aantal verhalen willen we graag met je delen!

De activiteiten van de zelfhulpgroepen lagen bijna twee jaar stil tijdens de coronapandemie. Maar de groepen gaven niet op en pakten hun taken weer op zodra het kon.

Deze groep vrouwen heeft een eigen bedrijf: ze verkopen gepekelde kruisbessen. Na jaren keihard werken en sparen kunnen ze nu zeggen dat ze een winstgevende onderneming zijn! ‘’De zelfhulpgroep helpt ons financieel, maar het is ook een plek voor ontwikkeling en persoonlijke groei. We durven voor onszelf op te komen!’’

Ze is inmiddels zestien jaar: Vahneiching, de jongste van vijf. Hier staat ze in haar schooluniform. Ze studeert hard en zit momenteel al in klas 7! Vahneiching behaalt, mede dankzij de extra begeleiding vanuit het programma, heel goede resultaten. Ze is vastberaden: ze wordt later stewardess.

Onderwijs was in Churachandpur helemaal niet vanzelfsprekend. Veel ouders kunnen niet lezen of schrijven en hebben weinig tijd doordat ze hard werken en lange dagen maken.

In het programma werd een speciaal centrum opgezet waar kinderen terecht kunnen voor extra begeleiding. En wat blijkt? De schoolresultaten gaan enorm vooruit en ook ouders zien het belang van educatie. Een feest!

Overal ter wereld is het merkbaar: klimaatverandering. In het programma in Churachandpur is er speciale aandacht voor dit belangrijke onderwerp. De leiders van de gemeenschap kregen voorlichting en leerden onder andere over de gevaren van ontbossing. Ook de boeren kregen trainingen in het maken van natuurlijke compost om hun land mee te bevruchten.

Wereld Milieudag werd op 5 juni uitgebreid gevierd, samen met de kinderclubs. Sinds 2013 zijn er al 30.000 bomen geplant in en rondom de dorpen! De lokale overheid werd hierbij betrokken. De kinderen doen enthousiast mee en nemen deze kennis mee in hun verdere leven. De hele gemeenschap kan vooruit!

De gemeenschap zette mooie stappen om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste medische hulp kan krijgen.

Lalrindiki (38) is gezondheidswerker en kreeg trainingen vanuit het programma. Nu zet ze in zich als voorvechter van goede gezondheidszorg.

Zo helpt ze bij ziekenhuisverwijzingen, geeft ze voorlichting over een gebalanceerd dieet aan ouders en kinderen, benadrukt ze het belang van schoon drinkwater en het geven van eerste hulp én promoot ze check-ups voor zwangere vrouwen.

Het resultaat? Kinderen en ouders zijn een stuk gezonder! We zien ook veel minder kindersterfte, mede doordat ouders gezonder eten geven aan hun kinderen én doordat er meer kinderen in het ziekenhuis worden geboren in plaats van thuis.

We vertrouwen erop dat de gezinnen in Churachandpur zelf verder kunnen bouwen aan een toekomst zonder armoede.

Helaas is er in India op veel plekken schrijnende armoede. Red een Kind werkt in Purnea, Nabarangpur, Gajapati en Rania. Wil je één van deze projecten steunen door kindsponsoring?

 

Lees meer over kindsponsoring

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte