Zware bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking: slecht nieuws voor kinderen in nood

schoolkinderen DRC

 

De PVV, VVD, NSC en BBB zijn het eens geworden over het hoofdlijnenakkoord voor een nieuw kabinet. Voor ontwikkelingssamenwerking ziet het er helaas slecht uit. De nieuwe coalitie wil zware bezuinigingen doorvoeren, oplopend van 300 miljoen in 2025 tot maar liefst 2,4 miljard in 2027.

Gezien de verkiezingsprogramma’s van de partijen die aan het onderhandelen waren, zijn de bezuinigingen geen grote verrassing. Het had zelfs nog erger kunnen zijn: twee van de vier partijen wilden bijna geheel met ontwikkelingssamenwerking stoppen. De andere partijen hebben aan de onderhandelingstafel waarschijnlijk hun best moeten doen om de schade te beperken. Toch is het eindresultaat slecht nieuws voor kinderen in de landen waar we werken.

Juist nu het aantal conflicten toeneemt, de gevolgen van klimaatverandering voelbaar worden en kinderen en hun families nog steeds lijden onder extreme armoede, zijn investeringen vanuit welvarende landen zoals Nederland hard nodig. Het is pijnlijk dat de meest kwetsbaren wereldwijd de komende jaren op minder steun kunnen rekenen. Ook voor de positie van Nederland op het internationale toneel is het onverstandig zulke forse bezuinigingen door te voeren. We zijn immers geen eiland, en zijn voor onze handel, grondstoffen, veiligheid en welvaart grotendeels afhankelijk van het buitenland, ook van landen in het globale Zuiden. Het onderhouden van goede relaties en onze reputatie als een betrouwbare partner zou zwaarder moeten wegen.

Lichtpuntjes
Er zijn gelukkig ook lichtpuntjes. Zo wordt er een maximum van tien procent ingevoerd op uitgaven uit het ontwikkelingsbudget die mogen worden besteed aan de opvang van asielzoekers in Nederland. Op dit moment is dat percentage hoger, en het zou de komende jaren kunnen oplopen tot bijna een derde van het budget. Hierdoor zouden er steeds minder gelden beschikbaar zijn voor het behalen van ontwikkelingsdoelen elders in de wereld. De afspraak in het hoofdlijnenakkoord om dit op maximaal tien procent te houden verzacht de bezuinigingen enigszins. Ook de beslissing om de humanitaire uitgaven voor Oekraïne grotendeels buiten het ontwikkelingsbudget te houden is positief. Zo blijft er meer budget over voor crises op andere plekken.

Ook in dit politieke klimaat blijven wij ons inzetten voor deze kinderen en hun gemeenschappen, en weten we ons gesterkt door een trouwe achterban die ons werk mogelijk maakt. We roepen politieke partijen op een ruimhartig budget voor internationale samenwerking in stand te houden. Juist omdat we zo’n welvarend land zijn moeten we onze verantwoordelijkheid nemen, en de mensen die het écht nodig hebben blijven ondersteunen.

Tessa Teurlings
Lobbyist bij Red een Kind

Ons werk steunen?
Geef aan een project

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind 📧

Ja, houd mij op de hoogte! >