Burundi getroffen door overstromingen

Kinderen in Burundi

Momenteel kampen verschillende landen in Oost-Afrika, waaronder Burundi, met hevige regenval en overstromingen. Dit heeft rampzalige gevolgen voor de inwoners. In de eerste maanden van 2024 werden alleen al in Burundi 145.979 huishoudens getroffen door natuurgeweld. 22.792 gezinnen moesten hun dorp ontvluchten.

Halverwege april riepen de Burundese regering en de VN op tot steun aan het land om de gevolgen van El Niño en stortregens het hoofd te bieden. El Niño is een natuurverschijnsel waarbij koel zeewater sterk opwarmt, wat onder andere hevige regenval tot gevolg heeft.

Grote gevolgen
Vanwege het stijgende water in het Tanganyikameer hebben 306.000 mensen in Burundi hulp nodig. Het Tanganyikameer, gelegen in Burundi, DR Congo, Tanzania en Zambia, is het op één na grootste drinkwaterreservoir ter wereld en bevat 18 procent van al het zoete oppervlaktewater ter wereld. Verwacht wordt dat het regenseizoen (april en mei) ervoor zal zorgen dat het peil van het Tanganyikameer nog verder stijgt. De piek van de overstromingen zal dan vermoedelijk later in mei zijn.

Getroffen mensen
De gevolgen van deze overstromingen zijn voor de inwoners van Burundi groot: gezinnen verliezen hun oogst, inkomsten, eigendommen en soms zelfs hun huis. Complete dorpen staan onder water waardoor wegen die naar belangrijke economische plekken, scholen of gezondheidscentra leiden niet meer toegankelijk zijn. Vanwege de overstromingen verminderen de hygiënische omstandigheden en de toegang tot schoon drinkwater sterk.

Noodsituatie
Burundi bevindt zich in een noodsituatie en hulp is nodig om te voorkomen dat het land in de toekomst vaker getroffen wordt door de gevolgen van klimaatverandering. In samenwerking met het Wereldvoedselprogramma (WFP) hielp Help a Child Burundi al 1.030 gevluchte gezinnen in Rumonge en Bujumbura. Daarnaast bereidt ons kantoor zich erop voor nog meer slachtoffers te helpen. Bijvoorbeeld door onderdak te regelen, voedselpakketten en pakketten met schoolspullen uit te delen en microkredieten te geven aan mensen die hun bron van inkomsten verloren. In tijden dat noodhulp niet nodig is, besteedt Red een Kind in dorpsprogramma’s aandacht aan de gevolgen van klimaatverandering en hoe men hiermee om kan gaan.

Bid voor ons!
Het team in Burundi vraagt ons dringend om gebed. Gebed voor hun werk, zodat ze gezinnen in nood zo goed mogelijk kunnen helpen. Maar natuurlijk ook gebed voor de getroffen kinderen en gezinnen. Bid je mee?

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte