Corona noodfonds: dit konden we al doen

We zijn bij Red een Kind enorm dankbaar voor alle donateurs die het corona noodfonds steunden. Daarmee kunnen we nu noodhulp bieden, en dat is hard nodig. De dreiging van een grootschalige hongersnood als gevolg van de coronacrisis is zeer reëel. Het Christelijk Noodhulpcluster – waar Red een Kind onderdeel van is – maakt zich dan ook grote zorgen en roept op tot gebed voor de wereld. Samen blijven we werken en bidden voor mensen in armoede die extra getroffen worden door de coronacrisis. 

 

Jouw steun maakt verschil! Bijvoorbeeld in Malawi, waar we voedselpakketten uitdelen. Peuters en kleuters in onze projecten krijgen normaal gesproken op school een maaltijd. Voor sommige kinderen was dat zelfs al een van de weinige maaltijden per dag. Door de lockdown missen de kinderen nu die lunch, en veel ouders kunnen dat thuis niet bieden. Daarom krijgen alle gezinnen met kinderen die normaal gesproken naar peuter-/kleuterscholen gaan, thuis een voedselpakket.

Naast voedselpakketten in Malawi helpen we ook in andere landen met:

  • Voedselpakketten voor de meest kwetsbare gezinnen
  • Voorlichting over corona en beschermende maatregelen
  • Verstrekken van hygiënemiddelen zoals zeep en mondkapjes
  • Psychosociale hulpverlening
  • Ondersteuning van gezondheidsteams
  • Mogelijkheden voor thuisonderwijs

Hieronder een greep uit het werk dat we dankzij jouw steun konden starten.

We geven voorlichting over corona en beschermende maatregelen om zo verspreiding van het virus tegen te gaan. De boodschap is hetzelfde als in Nederland, maar de manier van communiceren is in veel gebieden anders. Soms is er geen internet of elektriciteit: dan gaan we langs de deuren of gebruiken megafoons, zoals in Oeganda. En in Burundi namen we een lied op met bekende artiesten. Zo bereiken we op verschillende manieren – met de mogelijkheden die er zijn – gezinnen in armoede.

 

Handen wassen is één van de meest belangrijke manieren om verspreiding van COVID-19 te voorkomen. Daarom investeren we in betere hygiëne. We delen emmers, zeep, jerrycans en ook mondkapjes uit. In onder andere Kenia trainen we mensen in hoe ze met lokaal beschikbaar materiaal zelf zeep kunnen maken. Ook zorgen we voor plekken waar je je handen kunt wassen, omdat in de gebieden waar we werken water niet ‘zomaar’ uit de kraan komt.

We zien helaas dat  (net als in Nederland) de coronacrisis zorgt voor een toename van huiselijk geweld. De stress van corona komt voor gezinnen bovenop de stress van het leven in armoede. Een belangrijk onderdeel van ons werk is dan ook psychosociale hulpverlening. Veldwerkers gaan langs bij gezinnen voor ondersteuning. Onze kinderbeschermingscomités zijn extra alert op gevallen van misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Zo konden we in India door middel van een Kindertelefoon kinderen helpen die in nood zijn.

We trainen gezondheidsteams in hoe zij de juiste hulp kunnen bieden in deze coronacrisis. Deze teams zijn heel belangrijk omdat in de gebieden waar we werken nauwelijks medische faciliteiten zijn. Groot voordeel is dat we in verschillende programma’s al gezondheidsteams hadden opgericht, daardoor kunnen we snel reageren. We werken zoveel mogelijk samen met (lokale) overheden en andere organisaties. Ook ondersteunen we de zorgverleners met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Thuisonderwijs is in veel landen waar we werken niet zo gemakkelijk. Niet voor niets werken we in onze dorpsprogramma’s ook aan verbetering van het onderwijs. In veel gebieden is er geen internet en soms zelfs geen elektriciteit. De sluiting van scholen zorgt er dan ook voor dat veel kinderen geen enkel onderwijs meer krijgen. Terwijl juist dat een belangrijke sleutel is om uit armoede te groeien. We zoeken naar oplossingen zodat kinderen tóch thuis kunnen leren. Zo delen we lespakketten uit. Op de foto zie je hoe we in Kenia investeren in informele manieren van onderwijs. Deze grootmoeder geeft haar kennis door aan de kleinkinderen. Zo kunnen kinderen toch blijven leren.

Samen komen we in deze bijzondere tijd in actie voor kinderen in armoede. We willen je heel hartelijk bedanken voor je gebed, financiële steun en betrokkenheid!

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte