Fotoverslag: voorlichting corona in Oeganda.

Voorlichting over corona in Oeganda: Hoe ziet dat er eigenlijk uit?
We nemen je graag mee naar Arivu, een van onze projectgebieden.

Over Arivu
Arivu is een van de projectgebieden van Red een Kind in Oeganda. Er wonen ongeveer 24.000 mensen, verdeeld over 36 dorpen. De armoede in dit gebied is groot.  Kinderen merken dat vooral door het tekort aan eten. De meeste kinderen krijgen maximaal twee maaltijden per dag. Vaak zijn die maaltijden dan ook nog eens veel te eenzijdig. Red een Kind startte in 2017 een project in Arivu om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken.

Nelson komt terug van het werk op het land. Voordat hij zijn vrouw en kinderen begroet, wast hij zijn handen. Zeep is voor de meeste mensen in Arivu, Oeganda een onbetaalbare luxe. Maar dat weerhoudt hen niet om corona-maatregelen te nemen. Je handen wassen kan ook heel goed met citroensap gemengd met as (van het vuur van de dag ervoor) en een beetje water. Bij elk huis is inmiddels een handwaspunt te vinden!

 

Gezondheidsteams volgen een training in hoe ze de boodschap over COVID-19 zo goed mogelijk kunnen overbrengen. De teams bestaan uit vrijwilligers uit de dorpen zelf. Die teams waren al deel van het project in Arivu. Dat maakt het nu makkelijker om snel de juiste informatie over corona te verspreiden. Tijdens de training wordt twee meter afstand gehouden.

Er worden informatieposters verstrekt in de lokale taal: Lugbara. ‘Azo korona niri’ betekent ‘Het coronavirus’. Op de poster staat informatie over hoe corona zich verspreidt. Ook wordt er uitgelegd wat de symptomen van corona zijn en hoe je jezelf kunt beschermen. De beschermingsmaatregelen zijn (bijna) hetzelfde als in Nederland:

  • Blijf op twee meter afstand van elkaar.
  • Was je handen regelmatig.
  • Ontwijk mensen die verkoudheid- of griepklachten hebben.
  • Nies of hoest in je elleboog.
  • Raak je mond en gezicht niet met ongewassen handen aan.

Loyce (links), een van de leden van een gezondheidsteam, loopt door haar dorp met een megafoon. In het dorp is immers geen televisie en internet. Dan is dit een mooie manier om de boodschap over beschermende maatregelen over te brengen. Het is belangrijk dat de medewerkers van de gezondheidsteams zelf ook goed beschermd zijn. Ze hebben daarom handschoenen, desinfectiemiddel, mondkapjes en handschoenen gekregen.

Ook het zorgpersoneel van het gezondheidscentrum krijgt beschermingsmaterialen. Het gezondheidscentrum is de enige medische voorziening in Arivu. Stevenson (in het rood overhemd) coördineert het project van Red een Kind in Arivu. Hij levert de materialen bij het gezondheidscentrum af, waar de zorgmedewerkers zichzelf mee kunnen beschermen.

Morfat is nog maar 11 jaar. Hij hoorde de voorlichting van gezondheidswerkers over het belang van handenwassen en besloot om niet op de volwassenen te wachten, maar om alvast zélf een Tippy Tap te bouwen. Een Tippy Tap is een zelfgemaakte kraan.  Zijn grote zus helpt ook mee. Ze vult steeds het water bij, om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg water in de Tippy Tap zit.

In Arivu is de coronanoodhulp van start gegaan: we begonnen met voorlichting over beschermende maatregelen. Maar er is meer nodig. Daarom starten we snel met:

  • Lespakketten voor basisschoolkinderen. De scholen zijn namelijk dicht. Hoewel het Ministerie van Onderwijs al het lesmateriaal online heeft gezet, is er geen internet in Arivu. De verwachting is dat de scholen voor lange tijd – misschien wel een jaar – gesloten zullen zijn.
  • Voedselhulp De impact van corona en de lockdown in Oeganda heeft grote economische gevolgen. In een gebied waar al grote armoede heerst, betekent dat honger. We bereiden voedselpakketten voor die we verstrekken aan de meest kwetsbare gezinnen (oudere mensen, gezinnen waar ziekte is). Daarnaast willen we gezinnen helpen met zaden voor snelgroeiende gewassen (zoals bonen, pinda’s en groenten). Op die manier is er ook op de langere termijn genoeg te eten.
Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte