Zonder zorgen kind zijn


Opgroeien zonder zorgen. Wie gunt dat niet elk kind? Helaas zijn de verschillen hoe kinderen wereldwijd opgroeien enorm groot. In de landen waar we werken zoals Kenia, Burundi, Malawi, Rwanda, India, Oeganda, DR Congo en Zuid-Soedan zien we dagelijks dat kinderen geen kans hebben om zich zorgeloos te ontwikkelen.

De armoede waarin ze leven maakt ze extra kwetsbaar. Door de stress van overleven raken ouders en verzorgers uitgeput, wanhopig en gefrustreerd. “Huiselijk geweld komt hier veel voor”, vertelt leerkracht Elisabeth uit Kenia. Zij maakt zich op haar school sterk voor de rechten van kinderen en helpt haar leerlingen bij moeilijke thuissituaties. “De meeste vrouwen in dit gebied zijn alleenstaande moeder. Als het oogsttijd is zit de klas maar half vol omdat de kinderen moeten helpen op het land.”

Kinderclub
Als Red een Kind geloven we dat we verschil kunnen maken voor deze kinderen. We trainen ouders om hun economische situatie te verbeteren én pakken ook sociale problemen aan. Maar we gaan verder! Op de kinderclub ontdekken kinderen welke rechten zij hebben en dat ze zelf stappen kunnen zetten om problemen aan te pakken.

Recht op onderwijs
De 14-jarige Clare is enthousiast over de kinderclub: “Ik leer er veel. We moeten met ons dorp bijvoorbeeld veel meer lobbyen bij de overheid om te zorgen voor een goed ziekenhuis waar kinderen terechtkunnen.
Dankzij de kinderclub ken ik inmiddels de rechten van een kind. De eerste rechten die in mij opkomen zijn: recht op onderwijs, kleding, zorg van ouders en onderdak. Persoonlijk vind ik onderwijs heel belangrijk. Naar school gaan helpt je om later een baan te krijgen. Later wil ik verpleegkundige worden. Verder vind ik een veilige opvoeding en goed onderdak belangrijk voor alle kinderen.”

Veilig opgroeien
Door de sociale problemen rondom armoede is het niet vanzelfsprekend dat kinderen in een veilige omgeving opgroeien. Gedwongen huwelijken en tienerzwangerschappen komen in onze projectlanden regelmatig voor. Maar ook kinderarbeid vinden veel ouders normaal en helaas komt huiselijk geweld ook regelmatig voor. Red een Kind komt met dorpsprogramma’s in actie om dit aan te pakken.
Elk kind heeft recht op leven. Zo heeft God het ook bedoeld. Daarom zetten wij ons met hart en ziel in voor deze kinderen zodat een nieuwe generatie kans krijgt om veilig op te groeien. Dit kunnen wij niet alleen. Mogen wij op jouw steun rekenen?

Geef voor zorgeloos kind zijn en doneer via redeenkind.nl/kinderrechten

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte