Christelijke organisaties slaan handen ineen voor noodhulp Oekraïne

De grote humanitaire ramp in Oekraïne en buurlanden vraagt om onmiddellijke actie. Het Christelijk Noodhulpcluster slaat de handen ineen en bereidt noodhulp voor met lokale partners. Donaties zijn hard nodig. Geef hier direct voor noodhulp. 

Sinds de invasie in Oekraïne zijn al honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen naar het westen van Oekraïne en aangrenzende landen. Veel mensen hebben vanwege armoede of ouderdom echter geen andere optie dan in de levensgevaarlijke situatie te blijven. Het Christelijk Noodhulpcluster verleent noodhulp in de vorm van opvang, voedsel, drinken, dekens, bedden en traumazorg. Dit doet het Christelijk Noodhulpcluster in Oekraïne en in de omliggende landen waar de vluchtelingen stranden.

De paniek in het land is groot. Irina Linnik, directeur van een partnerorganisatie van Kom over en help vertelt: ‘We zien veel angst en bezorgdheid. Mensen vluchten massaal naar plaatsen waarvan ze denken dat het er veilig is, maar het is overal levensgevaarlijk.’

Landendirecteur van Dorcas in Oekraïne, Ferenc Katko: ‘Er staan lange rijen voor supermarkten en bij tankstations. Ook proberen mensen geld te pinnen en dit te wisselen voor euro’s en dollars, omdat onze eigen munt in een rap tempo devalueert. Op alle wegen staan files. In het westen van het land bieden gastgezinnen, scholen, kerken en restaurants plekken aan gevluchte mensen om te overnachten. Vele anderen slapen in hun auto of op straat, in de kou.’

Verschillende leden van het Christelijk Noodhulpcluster werken al decennialang in Oekraïne. Hierdoor hebben zij het netwerk en de middelen om snel in actie te komen. Op dit moment brengen zij de nood in kaart, zodat de hulp op de juiste plekken kan worden verleend. Ook inventariseren de organisaties in omliggende landen, onder andere in Moldavië en Roemenië, waar zij opvang kunnen bieden voor Oekraïense vluchtelingen. EO Metterdaad reist zaterdag naar Moldavië, naar het grensgebied met Oekraïne. Het camerateam en EO-directeur Arjan Lock zullen daar de noodhulp aan vluchtelingen in beeld brengen.

Dorcas, EO Metterdaad, Kom over en help, Red een Kind, Tearfund, Woord en Daad en ZOA vormen in deze campagne samen het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie met een noodhulpcampagne. Ter plaatse werken de organisaties samen, zodat zij snel en effectief noodhulp kunnen verlenen.

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte