Groeipartners op reis naar Bomet in Kenia

 

De Groeipartners van Red een Kind bezochten eind maart het project Baraka, dat ‘zegeningen’ betekent. De dertien ondernemers die het project in Kenia ondersteunen ontmoetten zelfhulpgroepen, kinderen die naar school gingen en jongeren die met elkaar hadden besloten geen alcohol meer te drinken. Ze verkochten zaaigoed. Partnerorganisatie ADS (Anglican Development Services), begeleidde de groep in de dorpen rond de heuvel Abosi. De omgeving was groen en prachtig. De armoede schrijnend.

Zoals bij Mercy, een alleenstaande moeder van vijf kinderen… Zij bezat heel weinig, sliep met haar kinderen op de grond van haar huis. Vorig jaar bezocht Red een Kind haar voor het eerst en was haar leven heel zwaar. Elke dag moest ze zichzelf als landarbeider verhuren, waardoor ze geen tijd had om haar eigen grond te bewerken. Dit jaar heeft Mercy vooruitgang geboekt. Ze zit in een zelfhulpgroep, bewerkt haar eigen land en haar kinderen gaan naar school.

Voor de ondernemers was het schokkend om Mercy in deze omstandigheden te zien. Zij zagen nog steeds een vrouw die aan het overleven is en het heel zwaar heeft. Voor één van de kinderen kon zij net deze dag het schoolgeld niet betalen. Het viel niet mee om dit aan te zien. Wat een verschil met het dagelijks leven in Nederland. Toch is er vooruitgang, zij het heel langzaam.  

 

Ralf Hovenga: “Kleine stapjes met veel impact, dat doet veel meer dan grote stappen snel thuis, bakken geld er tegenaan. Dat met kleine stappen mensen verder worden gebracht en ze leren om zichzelf te redden” 

 

Groeipartners

 

 

Zelfhulpgroepen
Groeipartner Inge Jonker vertelt: “Als we aankomen zit de groep in een kring op de grond en mogen we tussen hen in gaan zitten. De leden zijn goedlachs en uitnodigend. De groep bestaat uit allemaal vrouwen en één man. In de groep krijgen de mensen trainingen op het gebied van bijvoorbeeld landbouw, zodat de opbrengsten van hun land groter worden en zij er meer mee kunnen verdienen. Zij kunnen geld lenen van de zelfhulpgroepen, dat wordt daar ook bijgehouden en dat moet ook weer terugbetaald worden. Samen sparen ze voor een doel dat ze met elkaar bedenken. Deze groep had van het spaargeld watertanks gekocht waarmee ze het regenwater opvangen dat ze vervolgens weer kunnen aftappen voor huishoudelijk gebruik. Het viel ons op dat de mensen heel opgewekt in het leven lijken te staan. Maar de armoede is schrijnend en sommigen hebben maar één maaltijd per dag.” 

 

Arjan Gosker: “Waar ik echt van onder de indruk ben, is dat niets individualistisch is. Je bouwt echt samen. Je ziet dat mensen vol en voluit christen zijn en dit is te zien en merken in wie ze zijn” 

 

Groeipartners

 

Boer Ismaël
Tenslotte was er een ontmoeting met de jonge boer Ismaël. Hij wil nog beter leren boeren, maar is nog zoekende hoe hij dat het beste kan aanpakken. De zelfhulpgroep waar hij onderdeel van is, is al wel erg ondernemend. We hopen dat zij Ismaël extra kunnen motiveren. 

Een methode die Red een Kind gebruikt is de PIP-methode. Hierbij maken gezinnen hun eigen plan voor de toekomst door middel van een tekening. Het gezin wordt eerst getraind in positief ouderschap. Daar profiteren de kinderen alvast van. Hun stem wordt gehoord. Vervolgens wordt bedacht hoe het gezinsinkomen omhoog kan. De ouders wordt geleerd dat dit extra inkomen besteed wordt aan gezonde voeding en scholing voor hun kinderen. 

Daarnaast wordt gewerkt met innovatieve boeren. Zij krijgen als eerste landbouwtrainingen die zij vervolgens weer doorgeven aan tien andere boeren. De methode werkt enorm motiverend. In het gezin en bij het boeren. 

 

Jasper Vrieling: “Wat ik heb gezien is dat de PIP-methode echt werkt. De mensen maken een tekening over hoe zij over drie jaar ervoor willen staan. Dit houden ze elke week bij. Dit zou in Nederland ook goed werken” 

 

Groeipartners

 

Groei als doel
De Groeipartners uit het zakelijk netwerk van Red een Kind hebben gezien hoe het project werkt. Het idee is dat deze ondernemers zo ambassadeurs worden voor het werk van Red een Kind. Met als uiteindelijk doel: groei in de levens van nog veel meer kinderen en hun ouders. Vandaar de naam Groeipartners. Het project in Bomet is pas in het tweede jaar, waardoor de vooruitgang nog beperkt zichtbaar is. Wél wordt de noodzaak duidelijk: nog steeds blijven kinderen thuis van school, nog steeds krijgen kinderen en hun ouders soms maar één maaltijd per dag. Het is aan het veranderen, maar dit heeft tijd nodig. 

We zijn als Groeipartners erg benieuwd naar de situatie over vijf jaar. We hopen dit projectgebied dan opnieuw te bezoeken.  

 

Arjan Jonker: “Als wij als ondernemers deze projecten gaan steunen, kunnen de kinderen hier meer onderwijs krijgen en kan dit land verder ontwikkelen. Want Kenia is een prachtig land en heeft heel veel potentie” 

 

Wil jij samen met andere ondernemers verschil maken? Ontmoet Mercy, Paul en Ismaël

 

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte