Noodhulp voor DR Congo

Verschillende delen van Zuid-Kivu in DR Congo zijn zwaar getroffen door verwoestende regenval en zware aardverschuivingen die alles op hun weg hebben vernield. Hierdoor zijn complete dorpen weggevaagd, akkers onder water gelopen en is de oogst volledig mislukt. Meer dan 400 mensen zijn overleden en ruim 5.000 mensen worden nog vermist, voor hun lot wordt gevreesd. De schade is enorm. Red een Kind gaat direct helpen met noodhulp.

Geef voor noodhulp!

In de nacht van zondag op maandag zijn grote delen van het grondgebied Kalehe ondergelopen. Met name de dorpen Bushushu en Nyamukubi zijn getroffen door de zware overstromingen. Minstens vier rivieren zijn buiten de oevers getreden. Door het water zijn akkers verwoest, is vee meegesleurd en zijn ook mensen meegetrokken in de stroom. Daarnaast zijn er zware aardverschuivingen geweest, vanuit de heuvels rondom de dorpen zijn door de zware regenval verwoestende modderstromen op gang gekomen die alles hebben meegesleurd.

Oogst weggespoeld
Ook het gebied in Fizi is zwaar getroffen. Als gevolg van de heftige regens zijn verschillende rivieren buiten de oevers getreden, waaronder de Mutambala-rivier. Meer dan 5418 hectare aan akkers zijn hierdoor in het gebied onder water komen te staan en compleet vernield. Het project van Red een Kind is zwaar getroffen: meer dan zeven hectare aan cassavevelden van verschillende zelfhulpgroepen zijn verwoest en achttien kwekerijen zijn weggespoeld. De gevolgen zijn enorm. Cassave-oogsten zijn onherstelbaar verwoest en ook maïs, zoete aardappels en andere verbouwde groenten zijn verloren.

Er zijn grote zorgen om de voedselzekerheid voor de mensen in dit gebied. Door het water is er op korte termijn geen mogelijkheid om op nieuw te zaaien. De verwachting is dat hierdoor de prijzen van voedsel gaan stijgen wegens schaarste aan landbouwproducten. Ook wordt het vinden van nieuwe akkers bemoeilijkt.

Noodhulp
Er is grote behoefte aan voedsel, het team van Red een Kind in DR Congo helpt de lokale bevolking door hen te voorzien van nieuwe zaden. Als het water voldoende is gezakt wordt het zoeken naar nieuwe akkers gestart en onderzocht waar nieuwe plantenkwekerijen mogelijk zijn. In de loop van de komende weken zorgen we ervoor dat mensen weer hun landbouwactiviteiten kunnen opstarten en zelf kunnen voorzien in hun voedsel.

Tot die tijd is noodhulp hard nodig. Jouw gift maakt hierbij het verschil.

Help mee!

Geef voor noodhulp!

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte