Vrede in huis dankzij ouderschapstraining

 

”Een vader én een moeder zijn belangrijk voor de opvoeding”

 

Voorlopig is Fanuel (65 jaar) niet van plan om met pensioen te gaan. Hij heeft nog te veel plannen voor zijn familie! Hij werkt hard maar is vaker thuis dan vroeger. Tijdens de ouderschapstraining ontdekte hij hoe je als vader een belangrijke rol kunt hebben in de opvoeding. Dat zorgt niet alleen voor meer aandacht voor zijn kinderen, maar deze kennis komt ook heel goed van pas als opa.

 

De kleinkinderen scharrelen om Fanuel heen, zijn vrouw Dina (54 jaar) volgt het gesprek terwijl ze de jongste kleinkinderen in de gaten houdt. Fanuel heeft samen met Dina en zijn andere vrouw elf kinderen in de leeftijd van 40 tot 11 jaar en inmiddels is hij ook opa. Ze wonen in Bileafe, in het noorden van Oeganda. De afgelopen jaren ontdekte Fanuel dankzij het dorpsprogramma van Red een Kind meer over het opvoeden van kinderen. “Als vader was ik nooit betrokken op mijn gezin. We hadden veel problemen als man en vrouw. Maar nu is er onderling vertrouwen. Dat komt vooral door mijn deelname aan de ouderschapstraining. Daar leerde ik dat het belangrijk is dat je bij je kinderen bent, en dat een moeder én een vader belangrijk zijn voor de opvoeding. Als ik ga werken kan ik de kleintjes niet zomaar alleen thuislaten.”

Niet alleen de opvoeding, maar ook de band met zijn vrouw is verbeterd: “Mijn twee vrouwen luisterden nooit naar elkaar, maar zijn nu aan elkaar gelijk. We hebben geleerd samen te werken. Het grote verschil? Er is nu vrede in huis.”


Toekomstplannen
Dina heeft de training samen met haar man gevolgd en vertelt: “We hadden veel problemen, maar dat is voorbij. Nieuw voor mij is dat ik door de training heb geleerd dat het belangrijk is naar je kinderen om te zien en op ze betrokken te zijn. Zo heb ik ontdekt dat het goed is om te weten wat je kinderen later willen worden. Ouders moeten hun kinderen helpen bij hun toekomstplannen. Dat begint al heel praktisch door ze goed eten te geven.”


Minder regen

Dat is precies de reden dat Fanuel nog zoveel plannen heeft. Want de grote familie voorzien van eten en genoeg geld overhouden voor school is een
grote uitdaging. Het gebied waar de familie woont is afgelegen en erg droog. Het klimaat verandert waardoor het steeds minder regent. Water is schaars. Het dichtstbijzijnde waterpunt is bijna drie kilometer lopen. Naast de ouderschapstraining maakte Fanuel met zijn hele gezin een toekomstplan om het inkomen te vergroten. Dat is vaak de meeste effectieve manier om de armoede te doorbreken. “De eerste stap was nieuwe bomen planten en de veestapel uitbreiden met geiten. Dat is gelukt. Nu probeer ik meer verschillende gewassen te verbouwen waaronder cassave, noten en sesam. Als ik op het juiste moment zaai en plant kunnen ze hier goed groeien. Het lukt nu om meer te oogsten zodat we wat kunnen verkopen op de markt. Van dit geld kan ik het schoolgeld voor de kinderen betalen.”


Nieuwe dromen

Naast meer tijd met zijn kinderen en kleinkinderen is dat Fanuels belangrijkste doel: dat alle kinderen naar school kunnen. Fanuel: “Door naar school te gaan kan een kind opgroeien tot een onafhankelijk persoon. Je maakt meer kans op een baan en inkomen. Mijn droom was ooit om rechter te worden. Dat is niet gelukt. Inmiddels heb ik nieuwe dromen voor mijn familie.”

 

Dit artikel verscheen in OmArmen in mei 2023. Ook twee keer per jaar dit magazine ontvangen? Vraag ‘m hier aan!

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte