Internationale Vrouwendag 2023

Vrouwendag 2023

Van India tot Malawi, van Nederland tot Oeganda… Deze week vieren we vrouwen wereldwijd en staan we samen stil bij hun veerkracht. Lees verder voor inspirerende verhalen van vrouwen met power!

Sujamani is verpleegkundige in het gezondheidscentrum van Red een Kind in Gajapati (India), en zet zich met hart en ziel in om de bewoners van dit afgelegen gebied te helpen.

”Ik ga regelmatig met mijn brommer de dorpen langs om mensen te bezoeken. Niet iedereen kan naar het gezondheidscentrum komen. Ook bezoek ik de kinderen van het dorp om hen te vertellen over zaken als hygiëne, gezonde voeding en menstruatie.

Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en zal het blijven doen zolang God me hier de kracht voor geeft. Ik wil een zegen zijn voor de mensen om mij heen. Dit is mijn familie.”

Deze powervrouw heet Jessie en ze woont in Malawi. Ze heeft vier kinderen en is een succesvolle ondernemer. 

”We begonnen met 27 vrouwen een bedrijf omdat we veel problemen zien in dit gebied. Er zijn veel kwetsbare gezinnen met alleenstaande moeders, en ook veel kinderen hebben het zwaar.

Dus bedachten we een plan! We lieten ons trainen om zeep te kunnen maken en verkopen nu de zeep. We hebben ons eigen kapitaal geïnvesteerd en werken hard aan promotie en lobby. Het loopt heel goed. In de toekomst gaan we ons bedrijf uitbreiden naar een federatie. 

Door samen te werken als groep leren we van elkaar en anderen!”

Bugni runt haar eigen winkel in Purnea, Noord-India. Het leven is hier moeilijk en het klimaat hard. Elk jaar overstroomt de vallei en verkruimelen de huizen gemaakt van klei en leem… en elk jaar opnieuw bouwt de bevolking het hele dorp weer op. Bugni vertelt:

”Ik heb drie kinderen: twee meisjes en een jongen. Het was ontzettend moeilijk om geld te sparen. Soms hadden we daardoor geen eten. Maar ik zette door en spaarde samen met de andere vrouwen van mijn groep steeds meer. Uiteindelijk kon ik geld lenen om mijn eigen winkel te beginnen. De inkopen doe ik in een dorp verderop. Nu kan ik voor eten zorgen en het schoolgeld van mijn kinderen betalen.

Door samen te werken kunnen vrouwen zoals ik doen wat we doen!”

Esther is boerin en woont in Bileafe (Oeganda). Ze heeft zeven kinderen.

”Vier jaar geleden ben ik gescheiden van mijn man. Hij nam een andere vrouw en verwaarloosde mij. Ook werd hij gewelddadig, dus ik besloot hem te verlaten en het verder alleen te gaan doen.

Eerst was de opbrengst van mijn land alleen voor huishoudelijk gebruik. Nu is er groei. Het is een lucratieve onderneming geworden, waardoor ik voor mijn gezin kan zorgen en het onderwijs van mijn kinderen kan betalen.

Het leven is de laatste jaren veel duurder geworden. Het lijkt alsof je veel meer moet doen om genoeg geld te verdienen. Maar tóch is het mijn lange termijnplan om een permanent huis voor mijn kinderen te bouwen. We zijn al goed op weg: we hebben al duizend bakstenen gebakken.”

In landen zoals India hebben mannen en vrouwen geen gelijke rechten en is het voor vrouwen en meisjes niet altijd veilig. In onze programma’s is er aandacht voor de bescherming van deze groep. Zo hopen we bij te dragen aan een wereld waarin jongens én meisjes in veiligheid kunnen opgroeien. Een wereld waarin sterke gezinnen samen bouwen aan hun toekomst.

Wil je bijdragen aan deze missie? 

 

Word ook sponsor!

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte