Burundi en Malawi in top-10 landen met vergeten crises

Malawi en Burundi staan in de top-10 van landen met meest onderbelichte humanitaire crises. Dit blijkt uit het rapport ‘Breaking the Silence’ dat ontwikkelingsorganisatie CARE onlangs publiceerde.

Jaarlijks brengt CARE in kaart welke humanitaire crises buiten het zicht van de media bleven. Naast Angola, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zambia, Tsjaad, Zimbabwe, Mali, Kameroen en Niger staan er twee landen op de lijst waar Red een Kind werkt: Malawi en Burundi.

Extreme droogte
In Malawi is 37 procent van de kinderen ondervoed en in Burundi is de helft van de kinderen onder de vijf jaar ondervoed, schrijft CARE. Over Malawi meldt het rapport onder andere: ‘Hoewel het een van de landen is die het minst bijdraagt aan de klimaatcrisis, behoort Malawi tot de hardst getroffen landen door de gevolgen.’

‘Burundi verscheen elk jaar (met uitzondering van één) op de lijst met vergeten humanitaire crises van CARE’, vermeldt het rapport. Het land blijkt, net als andere landen van de top-10, vooral te lijden onder de gevolgen van de klimaatverandering. Red een Kind ziet in Burundi dat oogsten mislukken door heftige hagel en wind, terwijl in andere gebieden de extreme droogte juist het probleem is. Het is daarom belangrijker dan ooit dat gezinnen het hoofd boven water blijven houden.

Uitdagingen
Dat klimaatverandering grote impact heeft op kinderen in Malawi en Burundi is al langere tijd bij Red een Kind bekend en iets waar we ons grote zorgen over maken. We zien de gevolgen van klimaatverandering in onze projecten dagelijks. Zo besloten verschillende families in Burundi vanwege de slechte weersomstandigheden te verhuizen naar een ander gebied.
Dankzij het werken met zelfhulpgroepen zorgen we voor nieuwe kansen en mogelijkheden voor gezinnen zodat ze genoeg eten kunnen verbouwen of kopen. Daarnaast stimuleert Red een Kind ouders om hun kinderen naar peuter-/kleuterscholen te sturen en daar zélf voor de leerlingen te koken zodat ze zich gezond kunnen ontwikkelen.

Groot verschil
Sinds Fidel en Triphose lid zijn van een zelfhulpgroep in Rutovu, Burundi, is hun leven, en dat van hun kinderen, compleet veranderd. “Kijk maar om je heen. Alles wat je ziet, was er eerst niet”, vertelt Fidel trots. Hij en zijn vrouw bouwden met een lening vanuit hun zelfhulpgroep een boerenbedrijf op. “Voor de kinderen is het verschil groot”, vertelt Triphose. “We kunnen hen nu drie keer per dag eten geven.”

Wil je een bijdrage leveren aan ons werk in Burundi en Malawi? Ontdek hier wat de mogelijkheden zijn.

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte