Start landbouwproject in Pibor succesvol

In Pibor, Zuid-Soedan, is een aantal weken geleden het Regrow-project van Help A Child Zuid-Soedan gestart. In dit project ontvangen zelfhulpgroepen zaden en landbouwgereedschap om zelf groenten te verbouwen op het vruchtbare land. Maar dat gaat niet vanzelf, landbouw is nieuw en de introductie kost tijd.

Pibor is straatarm. Het is niet bereikbaar via een weg en er komen weinig bezoekers. De mensen wonen in kleine hutten, gemaakt van hout, stro en plastic. Ze lijden honger en eten gemiddeld maar één maaltijd per dag. Tachtig procent van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp.

De inwoners zoeken schaduwplekken op om te schuilen tegen de verzengende zon en alles plakt van de dikke modder die overal aan blijft kleven. Midden op de weg zitten vrouwen met alleen een kleed omgeknoopt, schrikbarend mager en met haren vol modder. Kinderen rennen naakt rond in veel te grote of veel te kleine kleren. Er is nauwelijks eten, vrouwenrechten worden dagelijks geschonden en het is een gevecht om elke dag te overleven. Er is voortdurend angst voor geweld, oorlog en verkrachting en in de ogen van velen is de wanhoop te zien dat het niet beter zal worden.

Broodnodig voedsel
Zuid-Soedan kent een lange traditie van het houden van vee en leven van de grote kuddes. Landbouw is er relatief nieuw en het kost tijd dit te introduceren bij de groepen. Toch is de vruchtbare grond er hier uitermate geschikt voor. Twee weken geleden kregen tien groepen binnen het project van Red een Kind zaden en gereedschap en nu zij zijn bezig hun land te ontginnen. Ze verwachten binnen een paar weken de eerste groente zoals bonen, erwten en aubergine te oogsten. Ook planten ze watermeloenen en okra, een typisch Afrikaanse groente die we in Nederland niet kennen.

De oogst zorgt niet alleen voor het broodnodige voedsel, maar ook voor variatie hierin; de meeste kinderen eten alleen maïspap en nauwelijks groenten. Ze hebben lichamelijke klachten door het gebrek aan eten en noodzakelijke vitamines. Bijna alle kinderen in Pibor hebben symptomen van chronische ondervoeding.

Zelfredzaam en duurzaam
De landbouwgroepen bestaan uit dertig vrouwen en tien mannen die samen verantwoordelijk zijn voor de grond. Samen bouwen zij aan een eigen bron van voedsel en zo worden zij zelf weer verantwoordelijk. Dat is wat Red een Kind nastreeft: zelfredzaamheid en een duurzame oplossing. In Pibor worden hier nu de eerste stappen in gezet.

Help ook mee! Doneer hier voor het werk van Red een Kind.

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte