Coronahulp voor meer dan 51 duizend kinderen
In de meeste landen waar we werken is de impact van de coronapandemie nog steeds verschrikkelijk groot en is het einde nog niet in zicht. Sinds vorig jaar geven we daarom extra hulp via voorlichting, extra voedsel, mondkapjes, schoolpakketten en zeep. Gelukkig lukt het dankzij alle extra giften om veel kinderen en hun families te bereiken. Het afgelopen jaar konden we meer dan 51 duizend kinderen helpen!
In het begin van de pandemie hebben we veel voorlichtingssessies kunnen geven om mensen bewust te maken van corona en hen te trainen in welke preventieve maatregelen ze kunnen nemen om niet besmet te raken. Een belangrijk onderdeel van deze voorlichtingssessies is bijvoorbeeld hoe belangrijk handen wassen en hygiëne is. (zie tabel 1)
Tabel 1
Hygiëne
In Nederland lopen we gemakkelijk naar de kraan om onze handen te wassen. In de gebieden waar Red een Kind werkt is die mogelijkheid er vaak niet. Dankzij de tippy tap is dat probleem simpel op te lossen en kunnen kinderen thuis of op school toch hun handen wassen. Met een emmer of jerrycan, een stuk touw, zeep en een tak is goedkoop een eigen handenwasplek te maken. We deelden daarom veel zeep uit voor de tippy tap en daarnaast ontvingen families mondkapjes, ontsmettingsmiddelen en handschoenen.
Bekijk hier hoe de tippy tap werkt.
Online school
Omdat de scholen gesloten waren en dit helaas vaak nog steeds zo is vanwege het rond blijven gaan van het virus, deelden we meer dan negenduizend schoolpakketten uit aan kinderen in India en Oeganda. Met deze pakketten kunnen de kinderen hun schoolwerk bijhouden en lopen ze niet te veel achterstand op. Naast schoolpakketten werden er ook online schoolsessies georganiseerd. Meer dan 12 duizend kinderen wisten we tot nu toe te bereiken met deze online schoolsessies (zie tabel 7).
Tabel 7
Voor kinderen was de situatie erg onzeker en stressvol. Zo had Amit uit India het erg moeilijk. Hij vertelt: “Toen de school dicht was, wist ik niet wat ik moest doen. Ik mocht mijn vriendjes niet zien en daardoor werd ik steeds verdrietiger. Toen kreeg ik een kleurboek, potloden, gum en een puntenslijper. Kijk, dit is mijn kleurboek, ik heb heel veel kleurplaten gemaakt. Als er geen corona meer is, wil ik weer naar school.”
Lees hier het hele verhaal van Amit.
Levensonderhoud
De coronapandemie zorgt ondertussen voor ernstige economische gevolgen in de landen waar we werken. Door lagere inkomsten of het verliezen van werk is er minder te eten. Daarom ontvingen bijna 25 duizend familieleden voedselpakketten van de partners van Red een Kind, voornamelijk in India en Rwanda (zie tabel 8). In deze pakketten zit onder meer maïsmeel, bakolie en bonen.
Door goed te kijken naar de behoefte van de mensen, werden afhankelijk van de situatie ook andere middelen uitgedeeld voor het levensonderhoud. In India en Oeganda kregen families extra steun om de oogst van hun boerderij op peil te houden. Naast moestuintraining ontvingen zij onder meer zaden, kunstmest en tuingereedschap. In totaal konden we op deze manier bijna tweeduizend kinderen extra hulp bieden.
Tabel 8
Bescherming
Corona maakt families extra kwetsbaar. Voor ouders is het niet altijd gemakkelijk om met deze moeilijke situatie om te gaan en daarnaast ook goed te blijven zorgen voor hun kinderen. Daarom gaven we ook ouderschapssessies. Afhankelijk van de coronasituatie waren deze sessies online of fysiek. Het doel van de sessies was het ondersteunen van de ouders bij het omgaan met de stressvolle situatie van COVID-19, en ondersteuning bij het opvoeden van hun kinderen bij de afwezigheid van school en andere dagelijkse routines (zie tabel 9).
Tabel 9
De landen waar we op dit moment extra kunnen helpen met coronanoodhulp zijn Burundi, India, Kenia, Rwanda, Somalië, Zuid-Soedan en Oeganda.