Kleurboek als keerpunt

Amit (12 jaar) uit India is een van de kinderen die psychosociale hulp krijgt tijdens deze coronacrisis. Voor hem maakte iets kleins als een kleurboek een groot verschil. 

corona noodhulp helpt Amit uit India

‘Ik mocht mijn vriendjes niet zien en werd steeds verdrietiger’

Hoewel de ouders van Amit uit Koraput, India zelf niet kunnen lezen en schrijven, vinden ze het heel belangrijk dat hun zoon (12 jaar) wél een opleiding krijgt. Onderwijs is een belangrijke stap op weg naar een betere toekomst. En als dagloners weten Amit’s ouders hoe zwaar het kan zijn om in armoede te leven. Ook Amit zelf merkt daar natuurlijk de gevolgen van.

Amit ging elke dag naar school. Hij genoot en haalde goede cijfers. Maar toen gingen de scholen dicht vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen. En dat niet alleen, de lockdown in Koraput was streng. Die onzekerheid van de coronapandemie kwam bovenop de onzekerheid van een leven in diepe armoede.

Het was voor Amit lastig om met de situatie om te gaan. Hij voelde zich gestrest en allesbehalve blij. Soms had hij geen zin meer om te eten en vaak kon hij niet slapen. Hij liep regelmatig weg van huis zonder ook maar iets te zeggen. Zijn ouders voelden zich machteloos. Amits moeder vertelt: “Mijn zoon was zó verdrietig en dwars toen de school dicht ging. Hij liep steeds weg en het was dan bijna onmogelijk om hem weer terug naar huis te brengen. We wisten niet meer wat we moesten doen en waren ook bang om het huis uit te gaan vanwege de lockdown.”

Amit is niet het enige kind dat worstelt met de sluiting van de scholen. Red een Kind India startte noodhulp op en biedt psychosociale hulp. Kinderen worden onder andere geholpen om thuis aan de slag te blijven. De moeder van Amit vertelt dat iets ogenschijnlijk kleins een keerpunt was voor haar zoon: “Toen hij tekenspullen kreeg, werd hij weer blijer.

Amit begon met tekenen en hield niet meer op. Als we ernaar vragen vertelt hij: “Toen de school dicht was, wist ik niet wat ik moest doen. Ik mocht mijn vriendjes niet zien en daardoor werd ik steeds verdrietiger. Toen kreeg ik een kleurboek, potloden, gum en een puntenslijper. Kijk, dit is mijn kleurboek, ik heb heel veel kleurplaten gemaakt. Als er geen corona meer is, wil ik naar school en heel goed mijn best doen. Ik wil later leraar worden.”

 

Delen?