Blog: Anneke ontmoet kleuterjuf Naomi uit Malawi

Deze blog is geschreven door Anneke Jagau. Ze woont met haar gezin in Malawi en filmde de update van het verhaal van kleuterjuf Naomi dat zaterdag uitgezonden wordt op NPO2 door EO Metterdaad. Twee jaar geleden wijdde EO Metterdaad een uitzending aan deze kleuterjuf uit Malawi. Via de peuter- en kleuterscholen van Red een Kind leren kinderen zich spelenderwijs ontwikkelen en wordt ondervoeding tegengegaan. 

Zelfgemaakt
Een klein jochie zit in de schaduw van een boom op een rieten mat te spelen. Hij lacht naar me, terwijl hij me zijn pop laat zien. Een trotse glimlach. Logisch; het is een mooie pop. Zijn moeder komt aangelopen en hij begint te kraaien van plezier als ze hem optilt. Ik wijs naar de pop. ‘Wat een mooie. Waar heb je die gekocht?’ Op haar gezicht verschijnt een glimlach die als twee druppels water lijkt op die van haar zoon. ‘Zelfgemaakt’ zegt ze. ‘Ik maak veel speelgoed zelf. Voor mijn eigen kinderen, en voor de kinderen op de kleuterschool waar ik werk.’
Corona
Ik ben thuis bij Naomi, een creatieve, gedreven vrouw die vrijwillig werkt als juf op een kleuterschool in Malawi. Terwijl ze vertelt over de school, haar leerlingen, de obstakels waar ze tegenaan loopt en de creatieve manieren waarop ze oplossingen vindt, groeit mijn bewondering voor haar. De liefde voor haar leerlingen is duidelijk in alles wat ze zegt. ‘Ik moet dit werk wel doen. Ik gun alle kinderen een eerlijke kans op een goede toekomst. Zonder kleuteronderwijs is de stap naar school veel te groot. Bij ons op school krijgen ze een basis waardoor ze op de echte school mee kunnen komen.’ We nemen een kijkje bij de school. Het gebouw en het plein liggen er verlaten bij. Vanwege corona is de school al maandenlang gesloten maar Naomi gaat er af en toe heen om schoon te maken. ‘Ik wil graag dat het netjes blijft, zodat we gelijk weer kunnen beginnen als het weer mag. Nu zijn de kinderen thuis en ik ben bang dat ze veel dingen gaan vergeten als dit nog lang gaat duren.’
Glimlach
De vader van Erita spreekt dezelfde zorg uit. Erita zit in de klas van juf Naomi en sinds ze naar school gaat, heeft ze enorme sprongen gemaakt in haar ontwikkeling. Ze heeft hersenverlamming en voor ze naar school ging, kon ze nauwelijks lopen. Iedereen dacht dat ze nooit zou leren praten, laat staan dat ze met andere kinderen in een klas kon zitten. Naomi gaf haar ondanks dat alles, toch een plekje op de school en nu blijkt hoe goed dat geweest is. Ze heeft niet alleen goed leren lopen en communiceren, maar leert zelfs letters en cijfers. Als ik bij haar huis kom is ze aan het voetballen met de kinderen uit de buurt. Veel tijd om met mij te praten heeft ze niet, maar als ik haar vraag naar juf Naomi verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Ze mist school heel erg.
Goede start
Wat is het mooi om te zien hoe Naomi een verschil kan maken voor kinderen zoals Erita, die anders vaak ‘vergeten’ zouden worden. Maar ook voor alle andere kinderen is een goede start erg belangrijk. Alle ouders spreken vol lof over het werk van Naomi en haar collega’s. Ze zien een groot verschil tussen de kinderen die niet naar de kleuterschool geweest zijn en de kinderen die dat geluk wel hadden. Ieder kind verdient een eerlijke kans en een plekje op een kleuterschool is daarvoor essentieel.

 

Zelf zien hoe hoe Naomi het verschil maakt voor kinderen in armoede?
Kijk dan naar de tv-uitzending van EO Metterdaad over ons werk op zaterdag 8 augustus om 17.10 op NPO2.

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte