Aline: ‘Mijn kinderen moeten later óók naar de peuter-/kleuterschool!’

Een stralende dame van 13 jaar oud zit voor haar huis met een stapel manden naast zich. Haar handen bewegen snel terwijl ze werkt aan een nieuwe mand. Dit is de Burundese Aline. Ze was ambassadeur van het dorpsprogramma in Kirundo. Dit programma werd afgelopen jaar afgerond en Aline deelt graag over de impact ervan op haar leven.

“Ik was zes jaar toen ik hoorde over het dorpsprogramma en de kidsclub. Het leek mijn ouders goed als ik daarheen ging en dat wilde ik ook heel graag. In de kidsclub dans en sport ik en ik leerde manden maken, dat doe ik al sinds mijn zevende!”

Hoe gaat dat in zijn werk?
“Mijn ouders kopen materiaal voor mij in. Je maakt de mand van een soort gras en de kleuren zijn van plastic tassen. Ik maak ze tijdens de zomervakantie, in het weekend of als ik tijd heb na school. Van de opbrengst kocht ik als eerst een kip en inmiddels heb ik er vijf. Mijn doel is om een paar kippen te verkopen zodat ik een babygeit kan kopen. Dat is goedkoper dan een volwassen geit.”

Wat heb je nog meer geleerd?
“Sinds het programma weten we meer over hygiëne, zoals dat je na het toiletbezoek je handen moet wassen. We hebben nu ook een TippyTap! En ik spaar dus geld door mijn manden te verkopen. Het vee dat we van dat geld kopen, kunnen we ook weer verkopen als we bijvoorbeeld kleding nodig hebben. En we hebben ook geleerd hoe belangrijk het is om naar een peuter-/kleuterschool te gaan. Daar hebben mijn ouders mij ook naartoe gestuurd!”

Welke verschillen zie je tussen kinderen die eerst de peuter-/kleuterschool hebben bezocht en kinderen die dat niet hebben gedaan?
“Ik had er weinig moeite mee om naar de basisschool te gaan, want je weet al hoe school werkt. Je weet hoe het gaat in de klas, je leert al tellen en kent het alfabet. Als je dan in de eerste klas van de basisschool komt, wordt dit herhaald. Voor kinderen die niet naar een pre-school zijn geweest, is dit allemaal nieuw. Als ik later zelf kinderen heb, weet ik dat zij óók naar een peuter-/kleuterschool moeten. Dat maakt het gemakkelijker voor hen om goed de basisschool te doorlopen.”

Burundi

Het programma wordt nu afgerond. Wat zijn de grootste veranderingen in jouw leven en dat van je familie door hieraan deel te nemen?
“Ik heb een goed leven. We hebben nu een moestuin en mijn ouders hebben geleerd hoe ze daar het best groenten in kunnen verbouwen, daardoor is de oogst vergroot. We hebben we nu drie keer per dag te eten, eerder was dat maar één keer. Maar het belangrijkste? Dat is dat ik naar school kan gaan!”

De impact van de zelfhulpgroep
Marie is de moeder van Aline. Als we het gezin bezoeken is ze zó enthousiast dat ze zich vergeet voor te stellen, ons meteen haar huis inloodst en met een stralend gezicht begint te vertellen over de effecten van het dorpsprogramma. Voordat het programma hier startte hadden vrouwen geen toegang tot geld. Doordat ik in 2016 lid werd van de zelfhulpgroep kreeg ik dat wel. Dankzij sparen en lenen in de groep kon ik een stuk land kopen en vee. We hebben training gehad in moderne landbouwtechnieken, daardoor vermeerderde de oogst. We hebben nu genoeg eten voor de kinderen: meestal twee tot drie maaltijden per dag! Ook kunnen we het schoolmateriaal voor de kinderen betalen. Dat is allemaal de impact van de zelfhulpgroep!”

Foto: Een zelfhulpgroep elders komt samen om te werken aan de toekomst voor het hele gezin!

Ben je na het lezen van Alines verhaal enthousiast geworden over sponsoring? 
Word dan ook sponsor

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind 📧

Ja, houd mij op de hoogte! >