Een dierbaar cadeau!

Dieren zijn voor gezinnen in armoede van grote waarde. We bezochten Mabua (12 jaar) uit Kenia om te kijken hoe kinderen geholpen worden met de giften die Red een Kind kreeg.

Mabua is een stoer meisje van 12 jaar. Net als de meeste andere meisjes in haar dorp heeft ze kort haar. De meeste meisjes dragen een rok, maar dat vind Mabua niet fijn zitten, dus draagt ze een spijkerbroek. Ze woont met haar familie in Mavindini, een gebied in Kenia waar Red een Kind werkt. In dat gebied is het erg droog en dat zorgt voor grote armoede. Veel gezinnen moeten hun geld verdienen met landbouw, maar door het tekort aan water verdrogen de gewassen op het land.

“Water halen kost  veel tijd. Elk dag ben ik na schooltijd twee uur onderweg met onze ezel om water te halen. Dat water hebben we nodig om te drinken,” vertelt Mabua. “Is het in Nederland ook zo droog?”, vraagt ze geïnteresseerd, “Of hebben jullie veel regen?” Mabua vertelt dat ze het leuk vindt om haar oma (die vlakbij woont) te helpen met het koken. “En als er na het water halen en de klusjes in huis tijd over is, voetbal ik het liefst,” lacht ze. “Ik word daar heel erg blij van!”

De moeder van Mabua vertelt dat ze lid is van een zelfhulpgroep. Deze zelfhulpgroepen worden opgericht in het programma van Red een Kind. Ouders werken daarin samen om meer inkomen te krijgen.“Het programma heeft onze situatie veel beter gemaakt! Kijk maar eens hoeveel dieren we hebben. Ik heb geiten gefokt, eerst had ik er maar één en nu maar liefst tien! Mijn grootste trots is de koe die ik dankzij de zelfhulpgroep vorig jaar kon kopen. Nu hoef ik niet meer met de hand te ploegen, dat was ontzettend zwaar werk.”

 

“Het programma heeft onze situatie veel beter gemaakt! Kijk maar eens hoeveel dieren we hebben. Ik heb geiten gefokt, eerst had ik er maar één en nu maar liefst tien!”

Dieren zijn heel belangrijk voor het gezin. Om heel veel verschillende reden eigenlijk. “We drinken geitenmelk en gebruiken de mest van de dieren voor op het land,” legt Mabua’s moeder uit, “Ook eten we de eieren van onze kippen en wat over is verkoop ik. Ik kan ook kuikens of een geit verkopen als we iets nodig hebben in huis. Doordat onze situatie beter is hebben we stoelen kunnen kopen en een solarlamp. Dat is een luxe die we niet kenden!”

Mabua is zelf ook superblij met de dieren. Vooral met de geiten. Ze staat erop dat ze samen met een geit op de foto gaat. “Mijn allergrootste droom is dat we straks geen armoede meer hebben in ons gezin. Ik doe heel goed mijn best op school. Mijn plan is om dokter te worden, dan kan ik zieke mensen beter maken én genoeg geld verdienen voor ons gezin.”

 

Dat we nu zoveel dieren hebben, verandert alles voor ons!

De moeder van Mabua luistert naar wat haar dochter zegt en vult dan aan:  “Het schoolgeld van de kinderen betalen is vaak lastig. Mabua is een kind en heeft er alle vertrouwen in dat haar vader en moeder alles kunnen, maar het is niet zo vanzelfsprekend dat we een goede opleiding kunnen betalen. Dat maakt ook dat ik zo ontzettend blij ben dat ik nu tien geiten heb.” Ze legt uit dat het veel rust geeft om de dieren achter de hand te hebben in geval van nood: “Mijn plan is om volgend jaar een aantal geiten te verkopen, zodat ik ervoor kan zorgen dat ik het schoolgeld van mijn kinderen kan betalen. Dat we nu zoveel dieren hebben, verandert alles voor ons!”

Dierbaar cadeau
Een gezond begin van iedere dag dankzij melk van je eigen geit of eieren van je kip. Voor gezinnen in armoede zijn dieren van grote waarde. Met een volle maag gaat leren op school of werken op het land veel beter! In zelfhulpgroepen leren ouders alles over het houden van vee en kunnen ze samen sparen en lenen om de veestapel uit te breiden. Meer dieren betekent meer en gezonder eten voor de kinderen en gezinnen uit het dorp.

Dankzij jouw gift helpt Red een Kind gezinnen met:

  • het vormen van zelfhulpgroepen
  • training over veehouderij en landbouw
  • het vergroten van het inkomen
  • zelfvertrouwen en trots.

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte