'Zonder de voedselhulp van Red een Kind hadden we het niet gered'

 

Damascene en Josephine uit Rwanda hebben 5 kinderen. De oudste is 19 en de jongste 1,5 jaar. Het gezin raakte in de problemen tijdens de coronacrisis. Door de lockdown was het niet mogelijk om te werken en dat had grote gevolgen: honger. Via het programma van Red een Kind en lokale partnerorganisatie AEE (African Evangelist Enterprise) kregen zij voedselhulp.

Damascene is dagloner. Hij werkt op het land van anderen of in de stenenmijn. Zijn vrouw heeft een kleinschalige handel. Ze gaat naar een plaats in de buurt, koopt spullen in en verkoopt het dan op de lokale markt. Het was voor het gezin lastig om rond te komen, maar het lukte net om het hoofd boven water te houden.  “Toen de covidcrisis begon, stopte alles. We mochten niet ons huis verlaten, en alles was dicht. De lockdown was heel erg strikt. Omdat we geen werk hadden, hadden we ook geen inkomen en dus geen eten. Het was heel erg zwaar. En we konden niets doen, zaten maar thuis te wachten.”

 

Een vriend in tijden van nood

Een van de veldwerkers vertelt: “De mensen in dit gebied zijn arm. Voordat corona begon waren we bezig om onder andere via zelfhulpgroepen hen te helpen hun inkomen te vergroten. Dat was in het begin hun redding. In de groepen sparen ze samen geld en van de gezamenlijke kas kan dan geld geleend worden om te investeren. Nu werd dat geld geleend om eten te kopen.”

Damascene: “De zelfhulpgroepen zijn een enorme steun voor ons  Mij vrouw en ik zijn allebei lid van een groep. Eerder stonden we er alleen voor. Er was geen enkele hulp. Maar nu zagen de andere leden van de groep hoe moeilijk we het hadden. Ze kwamen bijeen en besloten: ‘laten we hen te eten geven’ en ze gaven ons 10kg eten. De zelfhulpgroep is voor mij als een vriend in tijden van nood.”

De groepskassen raakten langzamerhand leeg, en gezinnen begonnen ernstig honger te lijden. “Mensen zochten tijdens de lockdown naar andere manieren om in hun inkomen te voorzien”, legt de veldwerker uit. “Ze begonnen te werken in de stenenmijnen, maar iedereen in het dorp zag dat als enige uitweg. Er waren teveel mensen, en te weinig werk. Het was een ontzettend moeilijke periode. We begonnen met voedselhulp.”

 

Voedselpakket

Ook het gezin van Damascene kreeg een voedselpakket. Daarin zat rijst, bonen, zout, maismeel, suiker, olie. Josephine: “We zijn Red een Kind en AEE heel dankbaar voor het programma in dit gebied. Het bestaan van de zelfhulpgroepen heeft mij erdoorheen gesleept. We zijn samen, ook in moeilijke tijden. Ik voel me verbonden. Het is alsof ik een familie heb die mij steunt. En toen de nood het hoogst was, kregen we een voedselpakket met daarin rijst, bonen, zout, maismeel, suiker en olie. Zonder die hulp hadden we het niet gered.”

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte