'Ga eens iets doen in Nederland'

Nederland in huisstijl

‘Het is vast heel sneu allemaal in Afrika maar ik steun liever kinderen in Nederland die zonder ontbijtje naar school moeten. Ga daar eens wat voor doen!’

‌Zomaar een reactie op onze Facebook-pagina die we vaak zien. De boodschap is duidelijk: er is veel ellende in de wereld maar Nederland gaat voor, we zorgen eerst voor onze eigen mensen. Vaak gaat het samen met de oproep dat wij als Red een Kind ons hiervoor moeten inzetten. Dit soort reacties nemen de laatste tijd flink toe, het lijkt een logisch gevolg van de stijgende energie- en voedselprijzen in Nederland.

Ik ben het onmiddellijk eens met de reacties dat armoede in Nederland toeneemt. Ook wij zijn verontwaardigd dat er in ons welvarende land sprake is van kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, geen passende kleding hebben of in de kou zitten omdat de gasrekening niet meer betaald kan worden. Moet hieraan iets gebeuren? Natuurlijk, het is goed hiervoor in actie te komen. Tot zover zijn we het dus eens.

”Het kan prima naast elkaar bestaan”

Maar dan komt de interessante vraag waarom Red een Kind dat zou moeten doen. Wij zetten ons in voor kinderen in Afrika en India waar de armoede vele malen groter is dan hier. Waar de energie- en voedselprijzen sinds de oorlog in Oekraïne soms verdrievoudigd zijn. Waar regelmatig helemaal geen eten meer is, laat staan een school, schone toiletten of nieuwe kleding. Sterker nog, er is vaak helemaal geen kleding behalve wat er gedragen wordt. De situaties zijn schrijnend en wij zetten ons dagelijks in om de leefomstandigheden van kinderen te verbeteren, om hen te zien, te trainen, te ondersteunen en hen elke keer opnieuw te laten ervaren dat ze waardevol zijn.

Dat doen we niet in Nederland en daar ergeren sommige mensen zich aan. Maar weet je wat het goede nieuws is? Er zijn in Nederland heel veel organisaties die zich inzetten tegen kinderarmoede in Nederland en er zijn heel veel rijke Nederlanders die kunnen helpen. Dat vinden wij fantastisch en hard nodig, net zoals ons werk heel hard nodig is. Dat kan prima naast elkaar bestaan. Dus voor iedereen die zich zo boos maakt op onze social media heb ik een goede tip: zet die negatieve energie eens om in iets moois. Voel jij je boos door het onrecht in Nederland? Dat is goed, terecht ben je boos, maar kom in actie en ga er iets aan doen. De kinderen die opgroeien in armoede hebben je hard nodig en er zijn initiatieven genoeg om bij aan te sluiten. Doe jij dat in Nederland, dan gaan wij verder met ons werk in India en Afrika. Kunnen we elkaar toejuichen in plaats van op elkaar te mopperen, daar worden we allebei vast vrolijker van.

Simone Schoemaker
Manager Fondsenwerving & Bewustwording

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte