Spelen zonder gloednieuw speelgoed

Speelgoed Abim

Kinderen in Abim (Oeganda) spelen een spelletje met stenen. Degene die de steen omhoog gooit moet in de tussentijd proberen uit het midden een steen te pakken en de omhoog gegooide steen weer opvangen. Ben je te laat, dan ben je af en krijgt de volgende de beurt.

 

‘Hoe zorg ik ervoor dat mijn woonkamer niet op een speelgoedwinkel gaat lijken?’ Deze kop las ik afgelopen week in de krant. En ik moest denken aan de kinderen die ik heb ontmoet in Oeganda en Malawi. Kinderen spelen daar met een autoband die ze over de weg laten rollen of ze maken zelf een voetbal van bananenbladeren en oude tassen. Als je als kind een leeg plastic waterflesje vindt, ben je heel enthousiast, want daar kun je veel van maken zoals een muziekinstrument of een bootje. Spelletjes heb ik wél gezien. Geen fancy speelborden met kleurrijke pionnetjes of mooi vormgegeven kaartjes. Nee, een spelletje bestaat vaak uit natuurlijke materialen zoals steentjes of hoopjes gedroogde aarde. En daarmee hebben ze net zoveel lol als alle andere kinderen.

Tijdens de interviews met kinderen heb ik vaak gevraagd naar hun favoriete bezigheden als ze vrij zijn van school en de meeste kinderen vertellen dat ze graag voetballen, touwtjespringen of rennen. Geen enkel kind vertelde dat hij of zij van tekenen houdt, of knutselen. Laat staan met lego bouwen of gamen. Dit speelgoed is er niet. De meeste ouders zijn te arm om het aan te schaffen.

 

”Het belangrijkste is dat kinderen worden uitgedaagd om op ontdekking te gaan”

 

Als Red een Kind vinden we dat spelen heel belangrijk is voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Daarom trainen we ouders in de ouderschapsgroepen en delen we kennis hierover. Daarnaast zorgen we in onze programma’s voor peuter- en kleuterscholen. Dit is een plek waar kinderen zich spelenderwijs kunnen ontwikkelen. Ouders worden gestimuleerd om met elkaar speelmaterialen te maken voor deze scholen. Ze gebruiken hiervoor lege flesjes voor het maken van muziekinstrumenten, stenen en hout voor het maken van telramen. Op deze manier recyclen ze allerlei materialen en maken ze zo prachtig speelmateriaal.

Gloednieuw speelgoed is niet altijd nodig. Het belangrijkste is dat kinderen worden uitgedaagd om op ontdekking te gaan. Kijk deze week nog eens naar het speelgoed van je kind. Misschien kun je zelf iets maken. Op Pinterest staan de meest leuke ideeën. Een beetje creativiteit is wel nodig, maar soms is het ook verrassend eenvoudig. Zoals puzzelen met stenen! Zoek een paar mooie stenen in verschillende vormen. Pak een wit vel papier en maak met een dikke zwarte stift van elke steen een omtrek. Leg de stenen in een schaal en laat je peuter de juiste steen in de juiste vorm leggen.

 

Marian Heek is getrouwd en moeder van twee kinderen. Ze is marketing- en communicatiespecialist bij Red een Kind.

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte