Grootste Watersnoodramp in 40 jaar in Zuid-Soedan is ongelooflijke tragedie

Een groot deel van Zuid-Soedan staat onder water. Ruim een miljoen mensen in het straatarme land zijn getroffen. Er zijn geen onderkomens, er is geen eten en mensen kunnen nergens heen omdat er geen wegen zijn. Ziektes dreigen uit te breken omdat waterbronnen en wc’s zijn overstroomd en mensen zich niet kunnen wassen. Met name kinderen en zwangere vrouwen zijn heel erg kwetsbaar. Er is heel dringend veel hulp nodig!

Samen met de andere organisaties van het Christelijk Noodhulpcluster komt Red een Kind in actie. En dat is hard nodig. Jaap Vuijk, noodhulpcoördinator voor Zuid-Soedan, vindt het onbegrijpelijk dat er in de media zo weinig aandacht is voor deze ramp. ‘De situatie is heel schrijnend. Het is heel moeilijk om het gebied te bereiken met hulp. Veel mensen kunnen nergens heen en zijn ingesloten door het water. Ze hebben nauwelijks eten en onderdak en we vrezen voor nog veel meer slachtoffers. We helpen de mensen die we al kunnen bereiken, maar deze reddingsoperatie is bijzonder moeilijk. Dit is een ongelooflijke tragedie, te meer omdat het land al jaren lijdt onder burgeroorlog en etnisch geweld.’

Dankzij de actie en de vele giften is de hulp inmiddels gestart. Heel mooi is ook de bijdrage van de overheid aan de hulp aan slachtoffers. Vuijk: ‘Daarmee kunnen we al voor veel mensen een verschil maken. Red een Kind geeft voedsel om levens te redden, daarna zaden en landbouwgereedschappen. Ook verstrekken we hygiënepaketten en waterzuiveringstabletten. Ontzettend fijn dat zoveel mensen dit werk mogelijk maken door hun gebed en giften.”

Op de foto krijg je een indruk hoe hoog het water staat. Het water staat tot het dak van het huis.

 

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte