‘We lijden verschrikkelijke honger’

Moeder Clemantine uit Rwanda met haar twee dochters

Het favoriete eten van Clemance ( 11 jaar) en Clemia (7 jaar) uit Bugesera, Rwanda is aardappelen, rijst, bonen en bananen. Maar van dat eten kunnen ze nu alleen maar dromen. De voedselprijzen zijn enorm gestegen. Moeder Clemantine: “We hebben moeten schrappen in onze maaltijden, we eten er één minder per dag.”

Clemantine (36 jaar) is tien jaar geleden gescheiden. Haar oudste dochter van 13 woont bij de vader. Nu draagt ze als alleenstaande moeder de zorg voor haar twee dochters. “Ik werk als dagloner. Ik heb geen eigen land om te verbouwen. Het is lastig om voldoende inkomen te hebben voor mijn gezin. Soms is er geen werk, dan is het alternatief dat ik water haal om te verkopen. Per jerrycan krijg ik 1000 Rwandese Frank (ongeveer 1 euro).

 

Minder eten door oorlog in Oekraïne

“Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van voedsel gestegen. Dat betekent dat ik minder eten kan kopen. We eten nu één maaltijd minder per dag omdat de prijzen hoog zijn. We eten vooral ugali (maïspap) met kleine visjes en pinda’s, want dat is het goedkoopst. Maar ook daarvan is de prijs gestegen. In het begin van dit jaar koste meel voor ugali 2500 RWF (ongeveer 2,50 euro) en nu is dat 4000 RWF (4 euro). Ik ben erg bezorgd over de prijsstijgingen. Soms ga ik naar de markt met 1000 RWF om rijst te kopen en dan zie ik dat rijst 1200 RWF is. Dan schrik ik. Als het zo doorgaat wat moet ik dan doen?”

 

‘God, geef me geld’

“Ik zou willen dat ik voor mijn gezin kon zorgen en dat mijn kinderen voldoende te eten kon geven. Want we lijden verschrikkelijke honger.” Mijn geloof geeft me hoop om door te gaan. Op zulke momenten bid ik: ‘God, geef me geld zodat ik mijn kinderen te eten kan geven.” Na mijn gebed voel ik rust dat bij God alles mogelijk is. Hij helpt me om te overleven.”

 

Materiaalkosten stijgen

“We merken de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in stijgende materiaalkosten en prijzen van voedsel,” zegt Venant, Red een Kind medewerker uit Rwanda. “Het programma van Red een Kind heeft veel verbetering in het gebied gebracht en het is belangrijker dan ooit om door te gaan. We trainen ouders in hoe ze hun inkomen kunnen vergroten en armoede kunnen verslaan. Deze structurele oplossing voor armoede is ook de manier om ervoor te zorgen dat gezinnen bestand zijn tegen de voedselcrisis.”

Wil je helpen? Een gift geven kan via deze link: Help kinderen die lijden onder de voedselcrisis! – Red een kind

 

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte