De uitdagingen van vader-zijn

 

Ik weet niet hoe jij het vak ‘ouder’ hebt geleerd? Waarschijnlijk net als ik gewoon door af te kijken van je eigen ouders en mensen om je heen? Red een Kind is een expert op het gebied van ouderschapstraining, we werken in al onze projectlanden met de ‘Parenting Challenge’ een methode die we in samenwerking met de Universiteit van Utrecht en onze lokale partnerorganisaties hebben ontwikkeld. Het doel: vaders en moeders trainen om de opvoeding van kinderen te verbeteren.

Met onze Parenting Challenge gaan we met vaders en moeders in gesprek over hoe zij hun kinderen opvoeden, hoe ze zelf zijn opgevoed als kind en wat we zouden willen verbeteren in de opvoeding. Deze aanpak heeft prachtige resultaten, zeker als we ze combineren met onze onderwijsmethoden, aandacht voor jonge kindontwikkeling en de boerentraining voor de families.

Een tijdje terug was ik in Bomet, in Kenia. Ook hier zag ik dat ouderschapstraining mooie vruchten afwerpt. Vooral de vrouwen zijn erg enthousiast en promoten de methode bij naburige dorpen. Maar er is in Bomet ook echt een Parenting Challenge, namelijk over het betrekken van vaders. Want de moeders komen allemaal bij de ouderschapstrainingen opdagen, doen actief mee en zijn erg blij met de resultaten. Maar de mannen betrekken blijkt toch wat lastiger. Zij willen liever op hun boerderij werken aan meer opbrengst van het land of vinden opvoeding vooral een taak voor moeders.

Daarom vroeg ik tijdens een gesprek met een paar mannen en vrouwen door over dit probleem waarom niet alle mannen mee willen doen, maar ook wat de belangrijkste rol van mannen in de opvoeding zou moeten zijn.
Om het gesprek op gang te brengen vroeg ik aan de mannen of ze ’s avonds na het werk wel eens samen met elkaar praten, nou dat was zeker zo! Gezellig als mannen onder elkaar een beetje kletsen over de oogst van dit jaar, de politiek, het dorp, etc. ‘En hebben jullie het dan ook over het opvoeden van jullie kinderen?’ Nee, was nou niet echt een logisch onderwerp… ‘en wat vinden jullie dan moeilijk in het opvoeden van jullie kinderen’, vroeg ik aan de vaders. Weinig reactie…

Ik probeerde het op een andere manier door mijn eigen zorgen als vader te delen. Met vier dochters genoeg uitdagingen te bedenken, dus ik legde de mannen voor dat ik me zorgen maakte hoe die dochters van mij zo meteen als mooie jonge meiden veilig over straat moeten? En wat ik moet doen om hen goed voor te bereiden en te beschermen tegen de gevaren van de wereld? Nou, toen kwam het gesprek onder de vaders toch wel los!

Wat een adviezen en tips kreeg ik mee. De belangrijkste tip waar de meeste instemming op kwam was dat het allerbelangrijkste is dat je je dochters heel veel liefde en bevestiging geeft, dan leren ze zich goed staande houden en zien ze van hun eigen vader hoe een man met hen moet omgaan. ‘Uiteindelijk ben je zelf als vader hun belangrijkste rolmodel en zullen ze andere mannen aan jou gaan spiegelen’… Prachtig! Gelukkig kon ik na een paar dagen en een vlucht terug naar Nederland dit meteen bij mijn meiden in de praktijk brengen!

Ik heb van dit gesprek veel geleerd en ik hoop dat de mannen in Bomet tijdens hun biertje op vrijdagavond en tussen de discussies en de politieke beschouwingen af en toe een uitdaging over het vaderschap in de groep delen.

Geert de Jonge is manager Expertise & Development bij Red een Kind en vader van vier dochters.

Delen?