Geweld in DR Congo

schoolkinderen DRC

De afgelopen weken is de situatie in DR Congo, met name in het oosten, enorm geëscaleerd. Volgens de VN zijn er in februari alleen al 300.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. In de afgelopen jaren stierven er honderdduizenden mensen. 

Met grote regelmaat horen we over geweld tussen rebellengroepen en het regeringsleger. Dit brengt grote groepen burgers in gevaar. Red een Kind is met het Noodfonds aanwezig in DR Congo. Twee van onze collega’s in DR Congo zitten momenteel vast in Masisi, waar ze niet wegkunnen omdat de wegen zijn afgesloten.

Het conflict lijkt ver weg. En dat is het ook. Maar het raakt ons allemaal: verschillende landen willen aanspraak maken op de grondstoffen die DR Congo rijk is. Zo wordt er goud en kobalt gemijnd: een metaal dat gebruikt wordt voor bijvoorbeeld batterijen van elektrische auto’s.

Het conflict in DR Congo is volgens ons de meest vergeten crisis ter wereld. Het conflict loopt al jaren en is bijzonder complex. Toch zijn we als westerse landen onderdeel van het probleem, onder andere doordat ook wij belang hebben bij de grondstoffen waar om gevochten wordt. Dit betekent wat ons betreft dat we onze ogen niet mogen sluiten voor wat zich in DR Congo afspeelt.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Patrick Mugala, landendirecteur voor Red een Kind in DR Congo

 

 

Gelukkig zijn er naast ons ook andere organisaties die in het land aanwezig zijn en helpen. Maar de nood is groot, heel groot. Patrick, landendirecteur van Red een Kind, blijft desondanks hoop houden op een goede toekomst. “We hebben hoop nodig om door te gaan. Anders komt er nooit verandering. Deze situatie komt door mensen die slechte dingen doen. Het kan ook goedkomen door mensen. Mensen die goede dingen doen.” 

 

Steun het Noodfonds

 

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte