Honger of corona?

Honger of corona: wat zou jij kiezen? Voor deze onmogelijke keuze staan mensen in Malawi, een van de armste landen ter wereld. Veel gezinnen in Malawi hebben geen economische reserves. Ze leven van dag tot dag, of zoals de Engelse uitdrukking beter verwoordt hand-to-mouth (hand-naar-mond). Verkoop je vandaag op de markt je spullen, dan heb je voor die avond te eten. Vorige week waren er demonstraties tegen een lockdown. Een mensenrechtengroepering vocht de plannen voor een lockdown aan en het hooggerechtshof in Malawi gaf het bevel om de lockdown een week uit te stellen.

Landendirecteur Mary: “Het is eng hoe zorgeloos mensen lijken over corona, maar ik begrijp het ook.  Voor veel gezinnen is een lockdown geen optie omdat honger het verschrikkelijke alternatief is.”

Malawi is één van de armste landen ter wereld. Maar het is ook een land met prachtige natuur! Vanwege de bevolking wordt Malawi ook wel ‘the warm heart of Africa’ genoemd. Naar Afrikaanse maatstaven is Malawi een klein land, maar toch is het qua oppervlakte drie keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 19 miljoen mensen.

Het duurde erg lang voordat er corona werd vastgesteld in Malawi. Niemand weet of er écht geen corona is of dat het komt door beperkte mogelijkheden om te testen. Er zijn testen beschikbaar, gedoneerd door China, en inmiddels zijn er zo’n dertig bevestigde corona-gevallen.

Demonstraties tegen een lockdown: Boodschap op het linkse bord: ‘Geef ons eten tijdens de lockdown’

Met de verkiezingen op komst spelen er veel verschillende politieke belangen. Volgens veel Malawianen speelt dat een rol in de manier waarop de overheid omgaat met de coronacrisis. Zo zou het voor de oppositie uitkomen om corona zoveel mogelijk te ontkennen, zodat de verkiezingen gewoon door kunnen gaan. Op de foto zie je dat ook daar tegen gedemonstreerd wordt.

Nog steeds is het druk op de markten, op sommige plekken houden mensen afstand, maar veel is er nog niet veranderd in het dagelijks leven. Er zijn maatregelen zoals handwaspunten bij de ingang van winkels, maar daar blijft het ook wel een beetje bij. Er gaan veel verhalen over corona rond en veel mensen weten niet precies wat het virus is en wat het kan doen. Voorlichting over beschermende maatregelen is daarom één van de eerste stappen in Malawi en daar zijn we mee begonnen. Daarnaast bereiden we noodhulp voor als het toch op een lockdown aankomt.

 

Landendirecteur Mary: ‘De ontwikkelingen houden we  nauwlettend in de gaten en we bereiden noodhulp voor: de focus zal zijn op goede voeding voor kinderen. Naast voedselpakketten gaan we ook ook hygiënemiddelen zoals emmers en zeep verstrekken.’

 

Red een Kind kijkt in Malawi hoe in de verschillende projectgebieden nu al beschermende maatregelen genomen kunnen worden. In Zilakoma werd bijvoorbeeld voorlichting gegeven aan gezinnen over het gebruik van Mponda-kranen. Water komt in Zilakoma niet ‘gewoon’  uit de kraan, zoals hier in Nederland. Mponda betekent letterlijk ‘beenkatrol’. Veel is er niet nodig: een plastic fles of jerrycan, een boom en takken of hout. Het touw wordt gemaakt van vezels van de boom. Een creatieve oplossing, waardoor kinderen (en ouders) toch hun handen kunnen wassen.

(bron cartoon:  www.facebook.com/hakainde.hichilema)

Delen?

Altijd op de hoogte willen blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte