Ons werk gaat door! Juist in Zuid-Soedan.

1,5 meter afstand, maar we blijven ons inzitten voor kinderen in nood! In Zuid-Soedan, trainen we bijvoorbeeld veldwerkers hoe ze corona kunnen herkennen en welke maatregelen ze kunnen adviseren aan de gezinnen in het projectgebied. In groepjes van 6 in plaats van allemaal tegelijk, maar we kunnen zo toch het werk voorzetten, en juist in Zuid-Soedan is dat – letterlijk – van levensbelang.

Lineke Mook, Communicatieadviseur bij Red een Kind, schreef onderstaande blog in het Paasweekend. Inmiddels is Red een Kind begonnen met noodhulp. We geven onder andere voorlichting over beschermende maatregelen, zorgen voor hygiënemiddelen zoals water en zeep en verstrekken voedselpakketten. 

 

COVID-19 in South-Sudan: een plaag teveel

Een plaatje van een kruis met daarachter een dieprode zonsondergang. Daarop de tekst: ‘Good Friday, a day to pause and reflect on God. – Goede Vrijdag: een dag om stil te staan en aan God te denken’. Dat berichtje stuurde Angelo me vlak voor het weekend. Angelo is de programmadirecteur van Red een Kind in Zuid-Soedan. Bijzonder. Angelo’s paaswensen lijken zich totaal niets aan te trekken van wat er gaande is in de wereld. Van wat er gaande is in Zuid-Soedan.

COVID-19 is een plaag téveel voor Zuid-Soedan. Zo zie ik dat althans. De sprinkhanen in maart waren dat eigenlijk al. Of nee, de droogte de maand daarvoor. Of was die droogte ‘slechts’ het andere uiterste van de immense overstromingen van eind vorig jaar? Zoveel rampen binnen een half jaar in een land dat toch al te kampen heeft met een bijna-burgeroorlog. Wat moet het coronavirus daar nog aan toevoegen?

Angelo lijkt zo niet te redeneren. Hij doet zijn werk waar hij kan, samen met zijn team en onze trouwe partners. De afgelopen week is Red een Kind zelf polshoogte gaan nemen in Wau, ongeveer in het midden van Zuid-Soedan. Het beeld was snel duidelijk: veel gezinnen hebben nog geen informatie over COVID-19 gekregen. Of nog erger: halve informatie. Daardoor is er veel angst en onzekerheid. Mensen weten niet wie of wat ze moeten geloven. De overheid heeft maatregelen afgekondigd en ook dat levert wantrouwen op. Social distancing heeft als direct gevolg dat voedsel nog schaarser wordt, dat mensen nog minder bewegingsvrijheid hebben. Er doen allerlei geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de Verenigde Naties het virus het land in zouden hebben gebracht. De spanningen nemen duidelijk toe.

Juist daarom wil het team van Red een Kind in Wau graag meer voorlichting geven. Bijvoorbeeld door posters beschikbaar te stellen in de lokale taal en door het verspreiden van water en zeep. Het is van het grootste belang om valse geruchten en wantrouwen tegen te gaan. Want als internationale hulporganisaties zoals Red een Kind, Dorcas of de Verenigde Naties uit veiligheidsoverwegingen onverhoopt moeten vertrekken, worden duizenden kwetsbare gezinnen in vluchtelingenkampen aan hun lot overgelaten. Daar wil geen mens over nadenken.

COVID-19 is aangekomen in een land waar men nu al uit pure ellende de bladeren van de bomen eet. Ik houd mijn hart vast. Laten we samen voorkomen dat dit de ramp wordt die Zuid-Soedan teveel werd. Laten we doen wat nodig is. En laat de boodschap van Pasen, waaraan Angelo me herinnerde, daarbij onze aanmoediging zijn.

 

Delen?