Hulp in kurkdroog Somalië

Het was er in veertig jaar nog nooit zo droog en 1 op de 2 mensen kampt er met voedselonzekerheid. In Somalië heerst onrust. Niet alleen vanwege de droogte, maar ook vanwege conflicten die van tijd tot tijd oplaaien. Die onrust maakt dat veel kinderen en hun families in onveilige situaties leven. Iets waar wij iets aan willen doen.

In afgelegen gebieden in Somalië ontbreekt goede gezondheidszorg. Een ziekenhuis is te ver weg en inwoners wenden zich liever om hulp tot traditionele dokters, die vaak niet over de juiste middelen beschikken. De mensen in deze dorpen gaan zelden op reis om een ziekenhuis te bezoeken, waardoor ze levensreddende zorg mislopen en onwetend blijven over goede hygiëne, het bestaan van vaccinaties of het belang van borstvoeding.

Wat wij doen
In Somalië bieden we samen met partnerorganisaties hulp aan op het gebied van voeding, gezondheid en hygiëne. We trainen mensen die naar afgelegen gebieden reizen om de inwoners voorlichting te geven over deze onderwerpen. Zij kunnen dan meteen inschatten of mensen zorg in het ziekenhuis nodig hebben en verwijzen hen dan door.

Sterk en gezond
“We waren boeren en leidden een goed leven”, vertelt de 35-jarige Milgo uit het zuiden van Somalië. Ze heeft acht kinderen om voor te zorgen, maar: “Er kwamen gevechten, een sprinkhanenplaag en nu ook nog eens die droogte.” Zorgen voor haar jongste werd hierdoor steeds lastiger. We informeerden haar over het belang van borstvoeding. Milgo reageerde in eerste instantie sceptisch, maar toen ze het effect ervan zag, raakte ze overtuigd: “Swabrina ziet er sterk en gezond uit en zit vol energie. In tegenstelling tot mijn oudere kinderen heeft ze geen diarree of ondervoeding gehad!”

Dankbaar
Jasira en haar zoon (zie foto) moesten ver reizen om naar een training toe te komen, toch is ze blij dat ze dat heeft gedaan: “Het was een lange, gevaarlijke reis voor ons, maar ik ben heel dankbaar dat jullie je om ons bekommeren. Zonder jullie hulp waren we misschien al gestorven.”

Noodhulp
In een land als Somalië is de situatie niet stabiel genoeg om er het dorpsprogramma van Red een Kind uit te voeren. Daarom zijn we daar, als onderdeel van de Dutch Relief Alliance (DRA), aanwezig om (nood)hulp te bieden waar dat het meest nodig is.

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte