Kinderen ontvangen rugzak met schoolmaterialen

 

Op school komen zonder tas, pen of schrift, dat is voor de kinderen op drie basisscholen in Masisi in DR Congo verleden tijd. De kinderen kregen afgelopen week hun eigen rugzak met schoolspullen. Groot feest want dit betekent dat de kinderen nu elke dag naar school kunnen.

Eind vorig jaar vroegen we om steun voor ons programma Back to School in DR Congo. Lange tijd was het door geweld en conflict niet mogelijk om in het gebied Masisi het project uit te voeren. We zijn dankbaar dat we bij de opening van het nieuwe schooljaar de beloofde rugzakken en schoolmaterialen konden uitdelen.

Veel kinderen in DR Congo zijn gevlucht voor geweld en zijn getraumatiseerd. Naast traumazorg voor kinderen zetten we ook in op goed onderwijs. Hoewel het basisonderwijs gratis is lukt het veel ouders niet om hun kinderen naar school te laten gaan vanwege armoede en problemen die dat met zich meebrengt. Ze hebben geen geld voor de verplichte schoolmaterialen en een schooluniform. Vanuit het project stimuleren we ouders om hun kinderen toch in te schrijven voor school. Het uitdelen van de schoolmaterialen helpt daarbij en is voor ouders én kinderen een enorme motivatie.

 

‘Je mag dromen’
“Mijn moeder is dankzij Back to School van gedachten veranderd,” vertelt de 12-jarige Asie blij. “Sinds school weer is begonnen werd ik na de derde dag al naar huis gestuurd omdat ik geen schoolspullen en geen schooluniform had. De leraren zeiden dat ik zonder die spullen niet kon leren. Ik bleef maar zeggen dat mijn moeder wel de spullen zou kopen, maar mijn moeder besloot dat ik thuis moest blijven en tot volgend jaar moest wachten. Ik ben zo dankbaar dat jullie mijn moeder hebben aangemoedigd om mij naar school te laten gaan. Waar je ook vandaan komt, je mag dromen!”

 

Op school blijven
Het doel van Back to School is om ervoor te zorgen dat kinderen worden ingeschreven zodat ze op een veilige plek meer veerkracht en goed onderwijs krijgen. “We hebben meer dan vijftig ontheemde kinderen ingeschreven en de meesten van hen komen zonder pen, uniform en soms op blote voeten naar school omdat hun ouders de middelen niet hebben. Leerlingen in dit gebied leven in grote armoede,” vertelt Roger een van de schooldirecteuren.

“Sommige leerlingen zie je vandaag in de klas, maar morgen zijn ze afwezig omdat ze hun ouders zijn gaan helpen brandhout te zoeken of helpen met andere klusjes thuis. We zijn dankbaar dat onze school mag meedoen met Back to School. Het zal deze kinderen echt helpen om goed te leren en op school te blijven.”

 

Trots
Als kinderen al wel naar school gaan, dan hebben ze maar één of twee boeken en dragen ze die in hun hand of in een plastic tas. Een stevige eigen rugzak is ook voor de kinderen een stimulans om naar school te blijven gaan. In de rugzak zitten spullen als, pennen, kleurpotloden en schriften. “Ik zal heel zuinig zijn op mijn schooltas, vertelt de negenjarige Alliance tegen haar klasgenoot Neema. “Als Red een Kind volgend jaar weer langs komt, zullen ze me er nog steeds mee zien. Ik ben er dol op!”

 

 

 

Delen?

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte