Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Politieke Partijen discussiŽren in aanloop naar de verkiezingen ook over het nut van ontwikkelingswerk. Deze discussies gaan tegenwoordig vaak over migratie en de grote stroom van (vaak ook jonge) mensen naar Europa. Veel jongeren vluchten voor geweld en rampen, maar ook het gebrek aan een toekomst, doordat er geen werk en geen geld is brengt veel jongeren tot het maken van een gevaarlijke tocht naar Europa.

Leden van PerspActive, waaronder Red een Kind, werken in verschillende landen met en voor jongeren om hen toekomstperspectief in eigen land te bieden. Hierdoor kunnen jongeren zelfstandig in hun eigen dorp of stad werken aan hun toekomst, en tot bloei komen.

Lees hier het verhaal van drie jongeren: Yona uit Oeganda, van Beatrice uit Rwanda en Semhangn uit Ethiopië. Zij staan symbool voor alle jongeren in Afrika die graag op hun eigen plek willen bouwen aan een mooie toekomst. Op het continent wonen ontzettend veel jonge mensen, en al deze Afrikaanse jongeren zoeken de komende jaren werk om zichzelf en hun familie te kunnen onderhouden. Ze willen dit via een betaalde baan, of een eigen onderneming, maar werk is (helaas) niet vanzelfsprekend.

Yona (22) uit Oeganda: ‘Omdat mijn ouders het schoolgeld niet konden betalen heb ik de lagere school niet afgemaakt. Ik hielp mijn ouders op het land tot ik hoorde van een zelfhulpgroep hier in het dorp. Daar leerde ik over geld sparen en lenen, ondernemerschap en management. We kregen les van een succesvolle zakenman uit het dorp en hij motiveerde me om ook ondernemer te worden. Ik kocht een varken, slachtte het en van de opbrengst kon ik een ander varken kopen en ik hield geld over. Dat deed ik nog een keer. Weer met winst. Nu heb ik twee biggetjes en ben ik van plan verder te gaan als varkensboer. Ik heb geld om mijn familie te voeden en mijn broertjes en zusjes naar school te sturen. In de toekomst wil ik net zo succesvol worden als de zakenman die me lesgaf!’

Beatrice (32), visueel gehandicapt: ‘Ik heb een massagediploma van de vakopleiding VTC Makines hier in Rwanda. De directeur hielp me aan een stageplek in een revalidatiecentrum. Daarna duurde het even voor ik een vaste baan vond. Ik kreeg de kans om een massagepraktijk te beginnen in een gezondheidscentrum. Er was nog helemaal niets dus ik moest alle benodigde materialen zelf regelen en voorschieten. Maar het gaat goed! Er komen steeds meer mensen voor een massage en ik kan voor mezelf en mijn familie zorgen.’

Semhangn (27): ‘ Ik studeer business management in Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië. Dat is niet zo vanzelfsprekend in mijn familie; mijn vader is boer en mijn moeder verkoopt de producten op de markt. Ik woon nog bij hen op het platteland samen mijn vijf broers en zussen. Ik wil graag manager worden bij een bedrijf en in de stad gaan wonen. Daar zijn de kansen op een baan groter; als je tenminste de juiste mensen kent. Want in Ethiopië worden banen lang niet altijd gegeven aan mensen met de juiste ervaring, opleiding en werkhouding. Ik ben bijna afgestudeerd en alles komt vast goed. Ik heb alle vertrouwen in de toekomst!’

Stem voor #1wereld

PerspActive pleit voor een kans voor iedereen om zich te ontwikkelen en zichzelf te onderhouden. Dit is niet alleen veel effectiever en goedkoper voor Nederland en Europa, maar geeft iedereen de kans om tot bloei te komen op zijn of haar eigen plek. Nederland moet dan nu wel meer investeren in ontwikkelingssamenwerking, en met name in jongeren, dan we nu doen. Stem op 15 maart a.s. daarom voor [#1wereld op twitter, zodat we gezamenlijk de nieuwe regering kunnen aanspreken op een grotere inzet hiervoor!


Terug naar overzicht