Espérance: ‘Ik was compleet afhankelijk. Nu heb ik mijn eigen bedrijf!'

Onze dorpsprogramma’s zorgen in een paar jaar tijd voor complete verandering en ontwikkeling. Dat blijkt ook uit het verhaal van Espérance (42 jaar) uit Burundi. Als moeder van zes kinderen begon ze zeven jaar geleden met sparen in een zelfhulpgroep. Nu is ze lid van een coöperatie die een eigen voorraadschuur beheert. “Ik was voortdurend aan het worstelen om genoeg te eten te hebben voor mijn gezin. Nu heb ik altijd genoeg.”

 

Espérance, we zijn heel benieuwd naar jouw verhaal. Kun je vertellen wat het betekent voor je kinderen dat jij aan dit dorpsprogramma bent gaan deelnemen?
“Het betekent heel veel! Zeven jaar geleden was ik compleet afhankelijk van mijn man. Nu heb ik mijn eigen veestapel en mijn eigen bedrijf waar ik bananen verkoop. Vroeger kon ik niet zelf schoolmaterialen aanschaffen voor de kinderen. Maar nu kan ik een notitieblok kopen als ze dat nodig hebben. Een van mijn kinderen studeert zelfs in de stad. Ik betaal zijn huur en schoolspullen. Verder ben ik in staat om het schoolgeld van mijn kinderen te betalen. Dat had ik anders nooit kunnen doen.”

 

Je bent anderhalf jaar geleden lid geworden van een coöperatie. Samen hebben jullie een voorraadschuur gebouwd om de oogst op te slaan. Wat deed je eerst met je oogst?
“Ik wist niet hoe ik mijn oogst moest bewaren en voor ik het wist was het weg of soms zelf verwoest. Meestal verkocht ik direct alles. Doordat ik nu een groot deel van mijn oogst opsla in de voorraadschuur kan ik het later verkopen voor een veel hogere prijs.”

Elke dag zorgen voor voldoende en gezond eten is in Burundi een grote uitdaging. Hoe is dat voor jou?
“Ik kan mijn kinderen voldoende eten geven. Vroeger was ik elke dag aan het worstelen om genoeg eten te hebben. Als het economisch wat minder gaat lukt het ons nog steeds om goed en gezond te eten. Voor het project begon aten we eigenlijk geen groenten. Maar kinderen hebben wel groenten nodig om gezond op te groeien. Dus nu kook ik bonen en verschillende groenten. Daarnaast hebben we altijd fruit en avocado’s.”

 

Wat betekent de deelname aan het project van Red een Kind voor de toekomst van jou en je gezin?
“In ons gezin zijn we aan de slag gegaan met een familieplan. We hebben samen een visie. Iedereen in ons gezin heeft hierin een rol. Ik ben hoopvol voor de toekomst als ik zie hoe we nu boeren en een mooie veestapel hebben. We hebben een koe en twee varkens en zeven geiten. De veestapel is de toekomst voor onze kinderen.”


Je man is zeker trots op je? Wat vindt hij ervan dat je ook voor inkomen zorgt?
“Mijn man wilde eerst niet dat ik lid werd van de zelfhulpgroep en wilde mij ook nergens mee helpen. Sinds ik toch lid ben geworden en een eigen bananenbedrijf heb, is zijn mening veranderd. Zelf heb ik meer kennis en zelfvertrouwen gekregen. Het welzijn van de hele familie is verbeterd. We werken nu allebei, ik kan kleding voor mezelf en de kinderen kopen. En mijn man? Hij is nu ook blij!”

 

Je straalt helemaal. Is je relatie met je man hierdoor verbeterd?
“Dit heeft zoveel veranderd! Ik ben anders gaan denken en begonnen met investeren. Ik heb zelf land gekocht dankzij de kennis van de trainingen in de zelfhulpgroep en bij de coöperatie. Mijn man en ik overleggen nu samen wat we met het geld kunnen doen dat ik verdien. Hij heeft meer respect voor mij gekregen. De hele familie en alle buren zien dat het beter met ons gaat door hoe we met elkaar omgaan. Wat ik heel bijzonder vind is dat mijn man andere mensen zelfs adviseert hoe je dit ook kunt bereiken.”

 

Het dorpsprogramma in Kirundo, Burundi is eind 2023 met succes afgerond. In het laatste jaar werden 2.495 kinderen tussen de nul en zes jaar bereikt. 806 huishoudens hebben een moestuin aangelegd voor een gezonde basis voor hun kinderen. Ook kregen in het laatste jaar 150 ouders een ouderschapstraining. Dankzij steun van heel veel donateurs hebben we niet alleen voor Espérance maar voor heel veel gezinnen verschil kunnen maken.

Delen?