Moeten wij de hele wereld redden?

Nederland heeft problemen genoeg, dus waarom moeten wij de pinautomaat voor de hele wereld zijn? Nederland hoeft niet altijd vooraan te staan, wij kunnen niet de hele wereld redden.

Zomaar een greep uit vragen die bij ons binnenkomen. En het klopt; wij kunnen niet de hele wereld redden. Dat is gelukkig ook niet onze verantwoordelijkheid, met alle conflicten en ellende die we zien is dat een onmogelijke taak. Dus in zoverre zijn we het zeker eens. Wat ik interessant vind is de gedachte dat we de keus hebben ons alleen met Nederland bezig te houden. Dat geeft de indruk alsof we kunnen beslissen dat ‘ze’ het nou maar eens zelf moeten uitzoeken en dat ‘we’ genoeg aan onszelf hebben.

Het is een prettige gedachte en ook geruststellend; we hoeven niet na te denken over ‘hun’ problemen en kijken alleen naar onszelf. Helaas is het ook een droombeeld; de wereld houdt niet op bij de grens van ons land. We zijn sterk afhankelijk van grondstoffen en handel. Onze economie draait op allerlei producten die van ver buiten onze grenzen komen. Uit Afrika komt bijvoorbeeld olie, goud, diamanten, kobalt; allemaal grondstoffen die we heel hard nodig hebben voor bijvoorbeeld je smartphone of elektrische fiets.

 

“De wereld houdt niet op bij de grens van ons land”

 

Maar wellicht is het een goed idee om te stoppen met het pakken van deze materialen en het Afrika inderdaad zelf te laten uitzoeken. Maar dan wel helemaal; zij krijgen zelf zeggenschap over hun grondstoffen, viswateren en alle andere producten. Ze krijgen een eerlijke prijs, een eerlijke verdeling van macht en een eerlijke positie in de handel. Ik ben benieuwd hoe de wereld er dan uit gaat zien.

Zoals we het nu doen gaat het niet; dat we Afrika systematisch leeghalen, geen eerlijke prijzen betalen, de zee leegvissen, hun grondstoffen verkopen met grote winsten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wil je dat Afrika het zelf uitzoekt? Graag! Maar dan wel onder eerlijke voorwaarden, praten we daarna verder.


Simone Schoemaker
Manager Fondswerving & Bewustwording

Delen?