Na zeven jaar is het programma in Kyegonza, Oeganda afgerond. Dat betekent FEEST! Beleef met deze fotoblog de afsluitceremonie met ons mee...

Voordat de ceremonie begint, schrijft Linda van Red een Kind de certificaten die de verschillende zelfhulpgroepen ontvangen. Een tastbaar bewijs van hun deelname aan het project en erkenning voor hun harde werk. 

Jong en oud loopt uit om het feest bij te wonen. De fanfare - waar kinderen inzitten van de kinderrechtengroepen -  begeleidt de optocht naar de feestlocatie.

Kinderen, jongeren, ouders... Iedereen wacht af tot de ceremonie van start zal gaan. 

Overal zijn kraampjes waar eten en drinken verkocht wordt... 

 Tijdens het programma leerden mensen verschillende vaardigheden. Deze mevrouw leerde truien maken en heeft een eigen bedrijfje opgezet. Anderen verkopen matten, zeep, groente of fruit om in hun inkomen te voorzien. 

Jongeren die een vaktraining hebben gehad in lassen, hebben hun handelswaar meegenomen. De dorpsbewoners noemen de aanpak van jeugdwerkloosheid één van de grootste successen van het programma. Eerder hingen de jongeren maar wat rond en zorgden voor overlast. Nu hebben ze een inkomen én zetten zich in voor de opbouw van de gemeenschap. 

 

Deze dames hebben ook een vaktraining gevolgd en verdienen nu hun inkomen als kapsters. 

Wat een verschil met 2011 toen het programma begon: de kinderen dragen goede kleding en zien er stralend en zelfverzekerd uit. In de kindergroepen leerden ze meer over hun rechten en hoe ze daar voor op kunnen komen. Er is écht iets veranderd in  het denken: kinderen worden gezien en er wordt naar hen geluisterd. 

Zowel de kinderen van de christelijke school als de islamitsche school treden op met zang en dans. Iedereen heeft een schooluniform aan, iets wat veel ouders eerder niet konden betalen. 

Ondanks religieuze verschillen werken mensen samen aan de opbouw van de dorpsgemeenschap. Vrede en begrip staat voorop.

Vooral vrouwen hebben de afgelopen jaren zich keihard ingezet om het leven van hun kinderen te verbeteren. Kijk ze hier nu zitten in hun prachtig gekleurde jurken! Dat was eerder wel anders...

... met een toneelstukje beelden de vrouwen uit wat ze geleerd hebben over persoonlijke hygiëne."Als we vroeger onze schoenen uittrokken stonken we zo, dat onze mannen niks met ons te maken wilden hebben. Nu ruiken we lekker en dragen nette kleren."

Vooraanstaande personen zijn erbij: van de kerk, de scholen, maar ook overheidsleden van het district. Ze hebben gehoord van het succes van het programma en willen met eigen ogen zien wat er is veranderd. 

Deze vrouw uit de zelfhulpgroep laat het geld zien wat ze samen gespaard hebben. In de afgelopen zeven jaar is hun kapitaal gegroeid. In het begin was het een heel klein bedrag dat wekelijks ingelegd werd door de groepsleden. Door te investeren is het inkomen van iedereen in de groep gestegen en kunnen ze ook veel meer afdragen aan de groep. Dat betekent dat ze nóg meer kunnen investeren. 

De certificaten worden uitgedeeld. Met recht mogen deze moeders trots zijn!

Ook de veldwerkers worden bedankt. Zij hebben ongelooflijk veel verschil gemaakt. Elke dag waren zij er om de ouders, jongeren en kinderen te begeleiden. 

Om hun dankbaarheid te tonen hebben de dorpsbewoners cadeau's gekocht. Afscheid nemen doet altijd een beetje pijn en helemaal als je jarenlang zo intensief hebt samengewerkt. 

Maar wat een prachtige resultaten zijn er behaald... Duizenden kinderen in Kyegonza hebben weer toekomst!

 

 

 

 


Terug naar overzicht