“De duurzame aanpak vinden wij écht geweldig!”

Fam. Veenstra steunt sponsorkind Davide, ze vertellen hun verhaal.

Wat leert de 18-jarige Jos Veenstra van zijn sponsorkind Davide?
“Vooral dat Davide er wat moois van maakt met de kleine dingen die hij heeft. En dat wat ik hier heb niet zo vanzelfsprekend is. Bij ons staat er altijd genoeg eten op tafel en daarover hoef ik mij niet druk te maken. Daarom vind ik het heftig om te lezen dat de ouders van Davide moeite hebben om genoeg eten aan hem te geven. Dat hoort natuurlijk niet!”

De 18-jarige Sabine vult Jos aan: “Ik krijg door Davide ook meer inzicht in de dagelijkse zorgen van mensen die in Malawi wonen.”


De tieners zijn begaan met het lot van Davide en ze praten graag over hem. Ook zijn ze actief betrokken bij de sponsoring omdat ze maandelijks een deel van hun eigen geld weggeven aan hem. Sabine zegt: “Ik vind het heel mooi om terug te lezen hoeveel ons geld kan doen in het dorp waar Davide woont.” Jos vindt het leuk om bij te dragen omdat hij weet dat hij daarmee anderen helpt. Hierin volgen ze het voorbeeld van hun ouders Wilma en Johannes Veenstra die zichzelf in 2018 hebben aangemeld als sponsors bij Red een Kind. Ze leggen uit: “We zeiden op een gegeven moment tegen elkaar: we moeten samen ook iets structureels voor een ander doen. Want vaak geef je hier en daar eens wat voor en daarna is het weg. Je ziet niet waar het naartoe gaat. Het sponsoren van Davide leeft veel meer voor ons omdat hij een persoon is die aan ons gezin verbonden is. Zeker voor onze kinderen want zij zien heel duidelijk terug wat hun bijdrage doet met Davide.”

Duurzaam
“De duurzame aanpak van Red een Kind vind ik zó geweldig en dat bekijk ik vanuit mijn zakelijke achtergrond”, vertelt vader Johannes op enthousiaste toon. Hij heeft twee jaar geleden zijn bedrijf verkocht en is nu werkzaam als retailmanager van 24 winkels bij een tuincentrumketen. Johannes legt uit: “Red een Kind helpt mensen in Malawi om hun eigen business te maken. Zo kunnen ze geld verdienen, op eigen benen staan en zelfvoorzienend worden. Maar dat is het niet alleen, het geeft ook een trots gevoel als je het zelf doet en dat je niet afhankelijk blijft van een ander! Davide wil advocaat worden…” Johannes kan zijn zin niet afmaken omdat zijn gezin hem onderbreekt. Jos zegt: “Hij wil nu volgens mij leraar worden hoor.” En Sabine haakt aan: “Daarvoor was het weer wat anders.” Moeder Wilma relativeert: “Dat doen alle kinderen hè, wat je wil worden kan per maand wisselen.” Johannes sluit af: “Maar het laat zien dat die mogelijkheden er nu zijn om dat te worden! Als een kind dát heeft om vast te kunnen pakken dan geef je het ook een toekomst.”


Moodboard
Op de vraag wie zich het meest bezighoudt met de correspondentie van Davide, zegt Wilma met een grote glimlach: “Dat ben ik toch wel.” Zij is de spin in het web die alles rondom Davide regelt. In het dagelijks leven is ze receptioniste bij een praktijk voor fysiotherapie. Aan de muur bij de eettafel hangt een mooi moodboard dat Wilma met veel liefde heeft gemaakt. Er prijken foto’s op van Davide en kaarten met Bijbelteksten.

Wilma vertelt: ”Ik heb het zelf gewoon goed. En ik kan mijn kinderen alles bieden wat ze nodig hebben en zelfs nog meer dan dat. Dan denk ik: hoe erg is het als andere ouders dat niet kunnen? Je wilt ze hierin gewoon helpen. En ik vind het mooi dat we niet alleen Davide helpen, maar ook zijn gezin en het hele dorp. Deze aanpak spreekt mij echt aan.” Echtgenoot Johannes haakt aan: “Ik vind het heel goed dat de sponsoring uiteindelijk ten goede komt aan het hele dorp. Zo wordt iedereen er beter van en kan het dorp in het eigen levensonderhoud voorzien. Dat is echt prachtig bedacht.”

Als er een kaart of tekening van Davide binnenkomt, gaat die eerst door de handen van Wilma. En ’s avonds tijdens het avondeten leest zij de post voor aan haar gezin. Dat doet ze ook als ze zelf een kaart of brief schrijft. Wilma maakt er een gezinsmoment van en dan praten ze over Davide en bidden ze voor hem.

Wens
Als je een wens mag doen aan Davide, wat zou je hem dan toewensen? Sabine antwoordt gelijk: “Dat ze genoeg geld mogen hebben voor hun basisbehoeften en ik wens hem en zijn familie Gods zegen toe. En natuurlijk hoop ik dat de wens van Davide in vervulling gaat. Hij wenst namelijk dat er meer regen valt in Malawi. Als ik later de juiste financiële middelen heb dan zou ik heel graag zelf een kind willen sponsoren.” Jos verwoordt zijn wens: “Ik hoop dat hij een mooie tijd op school mag hebben en dat hij daar veel vrienden maakt. Ook dat hij zijn opleiding afrondt en zo écht kan worden wat hij wil. Ik zou later zelf ook wel een kind willen sponsoren bij Red een Kind omdat ik nu zie wat het doet en dat vind ik heel mooi om mee te maken.”


Trots
Wilma geniet enorm van de tekeningen en briefjes die ze van Davide krijgt en ze vertelt: “Ik vond het heel leuk om te lezen dat zijn ouders trots op hem zijn omdat hij ambassadeur is van het dorp. En wat ik ook mooi vind, is dat ze echt zien dat er dingen zijn veranderd in hun leven en dat Davide zegt dat zijn ouders nu minder gestrest zijn. Het is heel bijzonder dat een kind dat opmerkt en aanvoelt. Het is voor ons een heel klein gebaar, maar zo kunnen we wel hét verschil maken voor hem.”

Wil je weten welke kinderen nog op zoek zijn naar een sponsor?

> Ja, dat wil ik bekijken!

 

 

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte

Ook enthousiast geworden?

Kijk welke kinderen nog een sponsor zoeken!

Ga verder!