Hoop als belangrijkste verandering

Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede, hun familie en hun hele omgeving! Liliane (11 jaar) is een van de kinderen in onze programma’s. Ze woont met haar ouders en broertje in Rwanda. 

Nooit meer te laat

”Vroeger liepen wij drie uur naar school. Dat was heel ver. Maar door het programma is er nu een nieuwe school en zijn we er binnen een paar minuutjes. Daardoor zijn we nooit meer te laat.”

Bekijk hier de video om Liliane en haar familie beter te leren kennen!

… Of lees hieronder Liliane’s verhaal.

 

Liliane gaat elke dag naar school. Ze wil later graag dokter worden, en haar broertje Fabrice piloot. Maar dit is niet zomaar een verhaal van een meisje van elf. Voorheen was er geen ontbijt, geen fijne woning en niet genoeg geld voor een schooluniform en schoolboeken. Fabrice bleef thuis, want er was geen school voor peuters en kleuters. “Mijn basisschool was ver weg,” vertelt Liliane. “Ik moest elke dag drie uur lopen. Mijn benen deden er pijn van. Meestal had ik geen ontbijt gehad en ik kwam ook vaak te laat op school.”

 

”Ik moest elke dag drie uur lopen. Mijn benen deden er pijn van.”

 

Solane, de moeder van Liliane legt uit: “Al het harde werk dat we deden op het land was niet voldoende om in onze basisbehoeften te voorzien. En iedereen in onze omgeving zat in hetzelfde schuitje: niet genoeg eten voor de kinderen, niet genoeg geld voor school… Nergens konden we aankloppen, we stonden er helemaal alleen voor. Ik wist niet meer wat ik nog kon doen om onze situatie te veranderen.”


Zelfhulpgroep

Red een Kind wil met dorpsprogramma’s die vicieuze cirkel van armoede doorbreken.  Ouders komen in zelfhulpgroepen samen om aan de slag te gaan met oplossingen. “De zelfhulpgroep is onze redding geweest,” vertelt Solane. Ze is nu drie jaar lid van de groep en dat heeft haar veel gebracht: “Het belangrijkste is dat we onze handen ineenslaan. We sparen samen geld, en daardoor kan ik geld lenen om te investeren. Alle kleine beetjes geld die we samenbrengen maken zo een groot verschil. Waar ik eerder niet wist hoe ik problemen het hoofd moest bieden, denk ik nu in mogelijkheden.”


Een stralend gezin

Stap voor stap doorbreken de inwoners van het gebied de armoede waarin ze leven. En dat heeft effect op de kinderen! Liliane merkt het verschil: “Papa en mama kunnen zonder problemen een schooluniform en schoolboeken voor mij kopen.” De lokale overheid zag het succes van de peuter-/kleuterschool die er via het programma kwam en besloot een basisschool te bouwen. Liliane: “Eerder was ik heel laat thuis en dan moest ik nog huiswerk maken. Dan was het lastig om de volgende ochtend weer heel vroeg uit bed te gaan om naar school te lopen. Nu is het vlakbij.” Wat een stralend gezin staat er nu!

 

 

 

 

Hoop
Nog steeds zijn er dingen waar het gezin mee worstelt, zoals ook het gebrek aan water, maar toch is het leven voor Liliane compleet anders. Haar ouders zien een uitweg uit de diepe armoede, de totale uitzichtloosheid is verdwenen. Die hoop is de allerbelangrijkste verandering. Moeder Solane besluit: “Ik wil dat mijn kinderen gezond kunnen opgroeien en hun school kunnen afmaken. Mijn droom is dat ze het ver schoppen!”

Dankzij het dorpsprogramma van Red een Kind is er nieuw perspectief voor Liliane, Fabrice én hun familie. Want we geloven dat een kind pas echt geholpen is, als het met het hele gezin beter gaat. En de armoede in gezinnen kan pas doorbroken worden als een hele gemeenschap meeverandert!

Post van Liliane
Liliane is sponsorkind en stuurt haar sponsor twee keer per jaar post om te vertellen over de veranderingen die ze ziet in haar dorp. Mevrouw van Dregt uit Kampen is sponsor van Liliane. Ze vertelt: “Ik vind het leuk om post van Liliane te krijgen om zo op de hoogte te blijven van wat er met mijn bijdrage gebeurt. Vooral de foto’s spreken me aan. Ik zie grote verschillen met een jaar geleden: Liliane heeft nu een schooluniform aan en woont in een mooi huis. Als ik deze verandering zie weet ik waarom ik sponsor!’’

Ben je na het lezen van Liliane’s verhaal enthousiast geworden over sponsoring?

Kijk welke kinderen nog een sponsor zoeken!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte