Hulp aan Oekraïnse vluchtelingen in Moldavië

 

Miljoenen Oekraïners, waaronder veel kinderen, zijn het geweld in hun land ontvlucht. De impact die deze situatie heeft op kinderen is enorm: Ze zijn weg uit hun vertrouwde omgeving en hebben alles wat ze hadden achter moeten laten. Vaak zijn ze ook getuigen geweest van extreem geweld.

Deze kinderen missen hun vaders en oudere broers die moesten achterblijven, maar ook hun vriendjes en vriendinnetjes. De onzekerheid is groot. Zullen ze elkaar ooit nog terugzien?

Moeders moeten vaak dagenlang met hun kinderen reizen om aan de grens te komen. Daar wachten ze vaak uren in de kou totdat ze de grens over mogen. Gebrek aan slaap en tekort aan voedsel hebben een enorme impact. Veel kinderen worden onderweg ziek, wat de situatie nog schrijnender maakt.

Hulp aan vluchtelingen in Moldavië

Veel vluchtelingen komen naar Moldavië. Vaak zonder geld, kleding en voedsel. Onder de vluchtelingen zijn veel moeders met kleine kinderen en kinderen met een beperking. De opvang die door de overheid wordt geboden is voor deze groep niet toereikend.

Red een Kind werkt in Moldavië samen met stichting Kom Over En Help en de lokale organisaties Youth For Christ Moldavië en Charity Mission Moldova. Op dit moment ligt onze prioriteit op het huisvesten van deze vluchtelingen. Daarnaast bieden wij voedselhulp, medische hulp en transport aan. Inmiddels wordt hulp geboden aan meer dan 14.000 vluchtelingen. Daarbij richten we ons specifiek op hulp aan kwetsbare kinderen.

De hulp die wij met onze partnerorganisaties geven, bestaat concreet uit:

… het inrichten van mobiele ondersteuningspunten voor vluchtelingen in de grensregio met Oekraïne.

Lokale kerken worden betrokken bij het helpen van vluchtelingen. We trainen vrijwilligers om deze ondersteuningspunten te bemensen. Zo worden er bij de douaneposten speciale opvangpunten opgezet waar vluchtelingen terecht kunnen voor hulp. Daarnaast worden vrijwilligersteams opgezet en getraind om via lokale kerken en de afdelingen van Youth for Christ Moldavië  vluchtelingen te ondersteunen. Er worden goederen en voedsel aangeschaft. Ook zijn er speciale ruimtes ingericht voor de ontvangst en het distribueren van deze hulpgoederen.

… het opzetten van opvanglocaties.

Er worden locaties, zoals gebouwen die eigendom zijn van Youth for Christ in Moldavië, ingericht voor de opvang van vluchtelingen.  Daarnaast inventariseren we welke gebouwen nog meer geschikt zijn. We richten keukens in om de vluchtelingen van maaltijden te kunnen voorzien. Ook delen we pakketten uit voor de persoonlijke verzorging en hygiëne. Indien nodig bieden we psychologische en medische hulp aan.

… het organiseren van transport voor vluchtelingen door Moldavië.

Op het kantoor van Youth for Christ is een permanent coördinatiecentrum ingericht om het vervoer van vluchtelingen door heel Moldavië te organiseren. Een gedeelte van de vluchtelingen die gebruikmaakt van onze opvang, zal doorreizen naar de EU, of op langer termijn elders opvang vinden. Bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen of bij lokale kerken. Wij proberen daarbij zoveel mogelijk te faciliteren.

“We bidden voor de inwoners van Oekraïne. Ons hart gaat speciaal uit naar de kinderen. Het is verschrikkelijk wat zij nu moeten doorstaan.”

Andries Schuttinga - directeur Red een Kind
EO Metterdaad in Moldavië

“De moeilijkste beslissing van mijn leven”, noemt Olga het: in Odessa blijven of vluchten naar Moldavië? Haar man dringt met klem aan op het laatste: ga naar Moldavië met onze twee dochters! Olga vertrekt en is opgelucht dat ze veilig het buurland bereikt. Daar helpen kerken en hulpverleningsorganisaties de ontheemden met man en macht, aan onderdak, een maaltijd en traumazorg. EO Metterdaad directeur Arjan Lock was in Moldavië en maakte dit aangrijpende verslag.

Reactie vanuit Moldavië

Informatie, voedsel en vervoer. Dat is waar het om draait aan de grens tussen Oekraïne en Moldavië. Doina, medewerker van onze partnerorganisatie Charity Mission in Moldavië: “We leveren voedsel aan grote groepen mensen die aan de grens staan te wachten. Twee opvangcentra voor vluchtelingen in onze regio gaven aan onvoldoende eten te hebben. Ook daar hebben we levensmiddelen afgeleverd. Het vervoer van vluchtelingen vanaf de grens naar een veilige plek in Moldavië gaat continu door. We rijden nu drie keer per dag.”

Reactie vanuit Moldavië

In buurland Moldavië worden, net als op andere plekken, veel vluchtelingen opgevangen. Igor van onze lokale partnerorganisatie Bethania: “We zijn druk met het verstrekken van eten en het vervoer van vluchtelingen naar een goed onderkomen. Ook helpen we kerken die onderdak bieden aan grote aantallen vluchtelingen. Zelfs onze eigen inwoners staan klaar om mensen op te vangen; hartverwarmend.

We kopen eten in voor ruim 550 mensen. 300 mensen ontvangen hulp via de kerken en 200 mensen via een opvangcentrum voor vluchtelingen. Meer dan 50 mensen zijn opgevangen in onze centra in Tintareni. We zijn voortdurend in contact met de kerken. Zij geven aan waar ze behoefte aan hebben en wij leveren het bij hen af.”

Het einde van deze humanitaire crisis is nog lang niet in zicht. Naast concrete hulp die we nu bieden, zal ook hulp op de lange termijn nodig zijn. Op dit moment inventariseren we welke hulp nodig zal zijn en op welke wijze Red een Kind ook daaraan een bijdrage kan leveren. Op deze pagina zullen we u op de hoogte houden van de ontwikkelingen.

 

Geef voor noodhulp Oekraïne >

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte