"Hoe kun je de wereld mooier maken? Door met anderen te delen.”

Benieuwd naar kindsponsoring?

> Ja, ik wil graag meer weten!

Matthijs en Inge zijn recent ouders geworden. Wat willen zij hun eigen kind meegeven? Matthijs: “Ik vind dat elk kind zorgeloos moet kunnen spelen en dat het de kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Dit is niet alleen belangrijk voor ons eigen kind, maar ook voor kinderen in armoede. Via Red een Kind steunen we Ayoo, een meisje uit Oeganda. In de brieven die ze stuurt, lees ik dat ze verpleegster wil worden. Ik hoop dat ze door onze steun kansen krijgt om uit armoede te groeien en die droom waar te maken.”

Echtpaar Jager woont in een prachtige eengezinswoning in Amersfoort. De achtertuin grenst aan water met wuivend riet en vanuit de huiskamer is er vrij uitzicht over de weilanden. In het werkzame leven is Inge (29) fysiotherapeut en daarnaast doet ze nog een masteropleiding Manuele Therapie. Matthijs (30) verdient zijn brood als gedetacheerd apotheker. Ze zijn dankbaar dat ze op zo’n mooie plek mogen wonen maar ze realiseren zich ook dat niet iedereen dat heeft. Het echtpaar wil heel graag andere mensen helpen en daarom steunen zij sinds een jaar Ayoo (zes) uit Oeganda.

Eye-opener
De brieven en kaarten die Matthijs en Inge ontvangen, zijn een eye-opener voor ze. Ze vertellen dat de ouders van Ayoo kleinschalige boeren zijn die gierst, cassave en bonen verbouwen. Maar ze beschikken niet over de juiste landbouwwerktuigen. Daarom zijn de oogsten klein en hebben ze moeite om Ayoo en haar broers en zussen genoeg eten te geven. Matthijs: “Het leert mij inzien hoe goed ik het heb in Nederland en daar ben ik heel dankbaar voor. Zij moeten hard werken om überhaupt rond te kunnen komen. Dat wil niet zeggen dat wij niet hard werken. Maar wij kunnen ervan op vakantie en hebben gewoon heel veel luxe in ons leven. De ouders van Ayoo werken ook hard en zij kunnen er alleen eten van kopen en de kinderen ervan naar school laten gaan.”

Inge: “Als ik de situatie van Ayoo vergelijk met die van mij dan kan ik alleen dankbaar zijn voor wat wij hier hebben. Veel mensen willen alleen maar meer: het nieuwste mobieltje, de nieuwste elektronica en weet ik niet wat allemaal. Maar het is ook gewoon goed om tevreden te zijn met wat je hebt. Want zoveel andere mensen hebben veel minder dan wat wij hebben en die moeten het daar gewoon mee doen.”

Wil je weten welke kinderen nog op zoek zijn naar een sponsor?

> Ja, dat wil ik bekijken!

Delen
Sponsorkind Ayoo groeit op in een groot gezin van 7 kinderen. En daar kan Inge over meepraten. Zij komt namelijk uit een gezin van 11 kinderen. Inge weet uit ervaring wat het is om te delen, maar ook hoe belangrijk het is om je rijkdom te delen met anderen. Daarin trekt ze Matthijs mee en via haar is hij op het pad van Red een Kind gekomen.

Inge: “Ik ken Red een Kind vanuit mijn opvoeding. Mijn ouders waren altijd al sponsors en nu nog steeds. Zij hebben mij geleerd dat het belangrijk is om je geld niet alleen aan jezelf uit te geven maar ook om aan anderen te denken. Mijn ouders hadden niet per se heel veel geld over omdat 11 kinderen onderhouden best duur is. Maar goed, zij hebben mij meegegeven dat er genoeg mensen zijn die nog minder te besteden hebben dan wij. Dus dat je altijd wel iets kunt missen. Als je kind bent dan heb je gewoon niet door wat het allemaal kost en wat je ouders er allemaal voor opgeven. Maar nu ik volwassen ben, denk ik wel: hoe hebben ze dat ooit gedaan?!

Het was thuis natuurlijk altijd een beetje chaotisch. En mijn moeder rekende tijdens het avondeten op een bepaald aantal mensen. Maar er kwamen regelmatig vriendjes en vriendinnetjes onaangekondigd mee-eten. Dan moest ik gewoon mijn gehaktbal delen met mijn broers. Dat was absoluut geen probleem.

Daarnaast werden alle kleren doorgeschoven naar het volgende kind en moest ik altijd een slaapkamer delen. Of ik ooit wat tekort ben gekomen? Ik heb gewoon de kansen gehad die andere kinderen ook hebben gehad. Ik kreeg de mogelijkheid om te sporten en om naar muziekles te gaan. Wat dat betreft ben ik niets tekortgekomen. Zeker niet.”

Matthijs: “Inge heeft veel meer moeten delen dan ik. Ik had mijn eigen slaapkamer, mijn eigen kleding en… mijn eigen gehaktbal. We hadden het goed thuis. Ik vind het een hele mooie eigenschap van Inge dat ze altijd om anderen denkt. Dat is wat ik in haar bewonder en ik heb er veel respect voor dat haar ouders altijd sponsor zijn geweest. Dus hoe kun je de wereld mooier maken? Door met anderen te delen.”

Ook jij kunt het verschil maken als sponsor!

> Ontdek hier hoe!

Briefverkeer
Matthijs en Inge vinden het briefverkeer met Ayoo ontzettend leuk. Inge: “Dat je leest hoe het met haar gaat en hoe ze zich ontwikkelt. En vooral de kaartjes met tekeningen erop vind ik heel erg mooi om te krijgen.” Haar echtgenoot vult aan: “Een tekening van Ayoo maakt het eigenlijk ook heel persoonlijk. Wij sturen haar ook brieven terug en daardoor hebben we echt contact met elkaar.”

Ook het duurzame karakter van Red een Kind spreekt het echtpaar aan. Dat zowel Ayoo geholpen wordt als ook haar gezin en het hele dorp waar ze woont. Matthijs: “Je wilt juist dat iedereen in het dorp profiteert van de sponsoring. Zo help je iedereen vooruit en niet alleen Ayoo.”

Wereld van verschil
Als Matthijs en Inge een prikkelende stelling zouden mogen bedenken, wat zou die dan zijn? Hun antwoord is: “Denk eens na wat je kunt missen want het kan een wereld van verschil maken voor een kind in een arm land.”

Matthijs legt uit: “Het geld dat je kunt missen, is heel waardevol voor iemand in Oeganda. Ons kind groeit op in Nederland met alle kansen van de wereld, tijd om te spelen, voldoende eten, goed onderwijs en toegang tot gezondheidszorg. Ik vind dat elk kind hier recht op heeft. Geen enkel kind op deze wereld zou zich zorgen moeten maken of het vanavond genoeg te eten heeft. Dan denk ik terug aan een vakantie in Zuidoost-Azië. Toen smeekten kinderen bij me om eten. Dat vond ik hartverscheurend om te zien en dat heeft me diep geraakt.”

Daarom komen Matthijs en Inge samen in actie
Ook op de bijzondere momenten in hun leven vinden ze het belangrijk om juist ook aan anderen te denken. Matthijs: “Toen we trouwden hebben we als collectedoel Red een Kind gekozen. Ons idee daarachter was eigenlijk tweeledig. Enerzijds wilden we Red een Kind een grotere boost geven door eenmalige donatie. Anderzijds was het doel om onze gasten kennis te laten maken met deze organisatie. Zo van: hé, dit bestaat ook en misschien is dit ook wel iets voor jou om te doen! Als iedereen een klein beetje inlegt, kun je ontzettend veel geld inzamelen en daarmee veel mensen op weg helpen naar een betere toekomst.”

Matthijs en Inge zijn blij dat ze naast hun actie tijdens de bruiloft ook op een structurele manier Red een Kind kunnen steunen. Met hun maandelijkse sponsorbijdrage maken ze voor een kind zoals Ayoo en haar familie het verschil.

Wil je weten welke kinderen nog op zoek zijn naar een sponsor?

> Ja, dat wil ik bekijken!

Altijd op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang via e-mail het laatste nieuws over de projecten en acties van Red een Kind

Ja! Houd mij op de hoogte